Annons
Nyheter

"De som är bättre får spela lite mer"

Genom lek lär sig barn samarbete och fantasi. Genom att tävla lär de sig att utmana både sig själv och sin omgivning. Men hur mycket press tränare och föräldrar ska lägga på sina idrottande barn är svårt att äga. Vid vilken ålder ska leken bli allvar och när slutar tävlingen att vara rolig? Familjen har besökt tre idrottsföreningar för att prata om tävlandes för- och nackdelar.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2008
Det kan gå illa under träningen. Mia Olin får sitt finger tejpat av tränare Thomas Karlsson.Foto: 
"Just nu tävlar vi mycket. Men det ska vara lek och kul också. Annars blir man inget lag." säger Pauline Trulsson som är sjuk men ändå går på träningen. Bredvid henne står Håkan Trulsson.Foto: 
Johanna Larsson Gunström får kämpa för att skydda sitt mål.Foto: 
Träning två gånger i veckan och match på helgen. Spelar man i ett lag får man räkna med att engagera både sig själv och sin almanacka. Bild: Tomas NybergFoto: 
I sju år har 16-åringarna spelat med varandra. Håkan Trulsson tränar dem två gånger i veckan.Foto: 

– Det är viktigt att det är kul. Målsättningen är att alla ska få spela under matcherna, säger Håkan Trulsson.

Han är tränare i IFK Trelleborg handboll. Familjen besöker honom och hans tränarkollegor en tisdagskväll när 16-åriga tjejer kämpar på plan. Laget har hållt i hop i sju år, ett kvitto på att de har kul i gruppen.

Annons

Ni toppar inte laget?

– Nej, det gör vi inte. Men de som är duktiga måste få möjligheten att tävla med ett bra lag. De som är bättre får därför spela lite mer när det är match, säger han.

– Folk är mer eller mindre motiverade. Detta förstår tjejerna. Skulle vi kasta in en sämre tjej vid ett kritiskt tillfälle så kanske hon sabbar och får sedan sitta och skämmas. I stället kan hon sitta på bänken och sedan fira med kompisarna, säger Stefan Jeppsson.

De har båda märkt att barn går med i idrottsföreningar allt tidigare i dag.

– Vid sex till sju års ålder börjar många i dag. Tidigare började barn med en sport runt 11 år, säger Håkan Trulsson.

Stefan Jeppsson håller med.

– Hur ofta ser man barn som är ute och bara leker i dag? Antingen sitter de inomhus framför datorn eller så är de på aktiviteter. Ända sedan pc:n kom har det på detta sättet. Jag tror att föräldrarna försöker få ungdomarna att komma ifrån mediebruset, säger Stefan Jeppsson.

De tycker att det är bra när föräldrarna vill aktivera sin barn. Men det kan bli för mycket också. Genom åren har tränarna träffat föräldrar som både bråkar med domare och mutar sina barn.

– Det har hänt att föräldrar ger hundra kronor per mål som deras barn gör. Det är inte okej, säger Stefan Jeppsson.

– Det är inte okej att stå och skrika på domaren under en match. Deras barn tycker bara det är pinsamt, säger Håkan Trulsson.

Annons

Men tränarna menar också att laget är väldigt beroende av föräldrarna.

– Det är match i princip varje helg. Om inte föräldrarna vill ställa upp och skjutsa skulle vi få problem, säger Stefan Jeppsson.

Vilket råd skulle ni vilja ge till föräldrar vars barn spelar i lag?

– Att engagera sig och gärna göra saker för laget, som att ställa upp och skjutsa. De får gärna ha åsikter om hur laget sköts. Men inte kräva att saker blir gjorda på det sättet som de vill, säger Håkan Trulsson.

– Även äldre barnen vill ha engagerade föräldrar som kommer och hejar på matcherna. Även om 16-åringarna inte säger det rent ut så ser vi att de vill att föräldrarna ska komma och titta, säger Stefan Jeppsson.

Sofia Bergström;Tomas Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons