Nyheter

Crabcake med rotsaker och vitlöksdipp

Det följande recept är lätt att laga och ingredienser som krabbkött kan bytas ut efter tycke och smak. Till exempel fungera det utmärkt med räkor eller rökt lax som musselkött.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2009
Vitlök.
Vitlök.Foto: 

Gör man små biffar är dom perfekt som tilltugg eller buffémat. De går även att frysa in.

Crabcake smaksatt med lagrad prästost ugnsbakade rotsaker och vitlöksdipp

4 portioner

4 medelstora mjöliga potatisar

1 kokt krabba eller 150 g krabbkött

2 ägg

1 schalottenlök

1 msk dijonsenap

80 g riven lagrad prästost

cayennepeppar

salt och peppar

ströbröd

2 msk margarin

Baka potatisen i ugnen tills den är mjuk.

Skala potatisen och pressa i ett skål.

Smula sönder krabbköttet.

Hacka schalottenlök i tärningar och blanda med prästost, krabbkött, potatis, ägg, senap. Smaka av med cayennepeppar, salt och peppar. Forma små runda biffar och vänd dem i ströbröd

Stek dem sedan i en panna med margarin på båda sidorna gyllenbruna.

Ungsbakade rotsaker

300 g morötter

3 rödbetor

1/2 kålrot

1/2 selleri

1 msk olja

salt, peppar

1 citron

1 msk honung

Tvätta rotfrukterna och skär dem i jämna klyftor. Vänd dem i en skål med matoljan salt och peppar. Fördela dem sedan på en ugnsfastform och baka i ugnen på 180 grader i 15 minuter tills rotfrukterna är lagom mjuk. Glöm inte att röra på plåten. Smaka av med rivet skal och saft från en citron och lite honung.

Vitlöksdipp

8 vitlöks klyftor 200 g crème fraiche

salt, peppar

olivolja

Baka vitlöken med skalet i ugnen tills den är mjuk.

Skala och mosa sedan vitlöksklyftor och blanda med crème fraiche. Smaka av med salt, peppar och några droppar olivolja.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.