Annons
Nyheter

Bi- och getingstick

Nyheter • Publicerad 6 juli 2007
ARKIVBILD: SCANPIX
ARKIVBILD: SCANPIXFoto: 

Sommartider är inte bara sol- och badtider utan också bi- och getingtider. Hos de flesta barn ger geting- eller bistick lokala besvär som svullnad, värk och klåda kring själva stickstället. Vissa barn kan dock reagera med illamående, matthet, svullna läppar och ögon, klåda över hela kroppen, utslag och andningsbesvär. En sådan allmänpåverkan beror oftast på en allergisk reaktion eller på att barnet fått många stick samtidigt. Svullnad efter stick i munhåla eller svalg kan ge andningssvårigheter.

Tänk på:

Annons

n Om ditt barn fått en allergisk reaktion i samband med geting- eller bistick är det lämpligt att tala med en läkare om eventuella mediciner att ha till hands om barnet skulle bli stunget igen. Förebyggande behandling kan också bli aktuell.

Vid geting- eller bistick:

n Ta bort gadden.

n De lokala besvären kan lindras genom att man fuktar huden och gnider in en tablett med acetylsalicylsyra (till exempel Magnecyl, Bamyl, Treo) eller ibuprofen (Alindrin, Ibumetin, Ipren) på stickstället. Tvätta av huden när symtomen klingat av. Alternativt kan man kyla med is eller smörja med en kortisonkräm.

Sjukhus/läkare bör uppsökas:

n Vid tecken på allmänpåverkan.

n Om barnet tidigare reagerat allergiskt vid geting- eller bistick.

n Vid stick i munhåla eller svalg.

n Vid många stick samtidigt.

n Vid stick i ögat.

Källa: Konsumentverket

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons