Annons
Nyheter

Barnens glädje är pappans belöning

Nyheter • Publicerad 9 november 2007
Foto: 

Var tillgänglig och lyssna på barnen. Det menar Kalle Karlström är vägen till att bli en bra pappa.

– Det handlar om att vara närvarande här och nu, säger han.

Annons

Själv säger han att hans arbete med flexibla arbetstider gjort det möjligt att vara ledig mycket tillsammans med döttrarna Ellen 11 år och Ebba 6 år. Han har sett till att kombinera föräldraledighet och semester så att han fått långa sammanhängande ledigheter under sommaren. Han har varit pappaledig ett par månader innan döttrarna började på dagis och hans schema gör att han många gånger kan vara ledig en vardag mitt i veckan. Då kan han ta hand om både städning, tvätt och andra måsten medan döttrarna är i skolan. När de sedan kommer hem har han tid att finnas där för dem.

– Jag har försökt att få väck det här med att svara "ska bara" när de ber om något, säger Kalle.

Lade ribban högt

Men han har inte alltid varit den "alltid närvarande pappan" utan som så många andra haft en tid då arbete och annat tog för mycket från tiden för familjen.

– Det har funnits en period där jag lade ribban för högt. Det tar en viss tid innan man inser vilken tid barnen tar.

Att som vuxen inte bara hitta på aktiviteter åt barnen hela tiden tycker han också är viktigt.

– Jag jobbar mycket med att få dem att säga vad de vill och sedan vara tillgänglig för att vara dem till lags. Att sedan se deras glädje. Det är betalningen, menar han och ger exempel på hur fel det kan bli om man som vuxen packar en picknickkorg, tar med familjen på utflykt och när man kommit fram säger barnen att de vill åka hem igen.

– Då blir det inte roligt för någon.

Som gammal fotbollsspelare är Kalle van föreningsmänniska men har just nu inga egna uppdrag i någon förening. I stället ställer han med glädje upp kring Ellens fritidsaktiviteter där han får nya sociala kontakter genom att träffa andra engagerade föräldrar. Ellen spelar handboll och Kalle försöker ställa upp så mycket som möjligt när det gäller att skjutsa och stötta inför träningar och matcher. Ibland kan det bli nästan för bra, för Ellens del.

Träda tillbaka

Annons

– Då och då får man höra att "pappa måste du vara där alltid". Då gäller det att vara lyhörd och träda tillbaka lite, säger han och betonar att det är viktigt att låta barnen släppa taget från föräldrarna.

Ebba har ännu inte börjat med någon regelbunden fritidsaktivitet.

– Vi har försökt peppa henne men hon vill inte just nu. Det kommer nog senare.

Både när det gäller dagliga sysslor och tiden med barnen försöker Kalle och hustrun Lotta dela någorlunda lika. En sak har dock för det mesta fallit på hustruns lott; att stiga upp mitt i natten när barnen vaknat.

– Jag tror att det är något biologiskt som gör att mammor vaknar lättare, säger han.

De bästa stunderna som pappa tycker Kalle är när familjen gör något tillsammans och där alla verkligen är delaktiga och tycker att det är roligt.

– Det behöver inte vara något märkvärdigt. Det kan till exempel vara att spela spel eller åka till badhuset.

Att mötas av en stor kram från någon av döttrarna när de hämtas på fritids får också Kalle att känna sig värdefull som pappa.

– En kram kan betala en hel arbetsdags slit, säger han.

Text/bild: Jenny Isaksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons