Nyheter

Barndiabetiker får dåligt stöd

Svenska skolor brister i stödet till barndiabetiker. Mer än vartannat barn med diabetes saknar en vuxen att vända sig till i skolan med frågor om hur de ska sköta sin sjukdom, skriver Svenska Dagbladet.
Nyheter • Publicerad 10 november 2008
Mer än vartannat barn med diabetes saknar en vuxen att vända sig till i skolan med frågor om hur de ska sköta sin sjukdom. Bild: Scanpix
Mer än vartannat barn med diabetes saknar en vuxen att vända sig till i skolan med frågor om hur de ska sköta sin sjukdom. Bild: ScanpixFoto: 

Granskningen, som gjorts av Nationella Diabetesteamet, presenteras på måndagen och bygger på enkätsvar från 311 barn, 309 föräldrar och personal från 43 av landets 44 barndiabetesteam.

Tolv procent av barnen på lågstadiet och 52 procent på mellanstadiet uppger att de får tolka sina blodsockervärden själva.

- Vi ser en tydlig försämring av blodsockervärdet när barnet kommer upp i sjuårsåldern. Det kan tyda på att skolan inte tar sitt ansvar, säger Stefan Särnblad, överläkare vid barn- och ungdomskliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro och huvudansvarig för studien, till SvD.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.