Annons
Nyheter

Äventyrare som hittat sin plats

Mitt kall i livet är att jobba säger Camilla Gislander. Hon är floristen som sadlade om till busschaufför och sedan i somras driver kafé. Men framförallt är hon en överlevare. Det var bara sex år sedan som hon lämnade allt hon ägde och flyttade till Simrishamn med sina två barn.
- Vi hade ett köksbord och våra kläder, vi hade ingenting annat, säger hon.
Nyheter • Publicerad 1 november 2011
Jag ska inte ha det lugnt, jag mår bäst av att ha många bollar i luften, säger Camilla Gislander som beskriver sig som en levnadsglad överlevare och äventyrare.
Jag ska inte ha det lugnt, jag mår bäst av att ha många bollar i luften, säger Camilla Gislander som beskriver sig som en levnadsglad överlevare och äventyrare.Foto: Albin Brönmark
Foto: Albin Brönmark
Foto: Albin Brönmark
Foto: Albin Brönmark

En hel del av inredningen i det nystartade kafét Lasse på Kajen i Simrishamn går i svart och det visar sig vara Camilla Gislanders favoritfärg. När Marint centrum i våras sökte en entreprenör till kafédelen vid kajen tvekade Camilla aldrig.

- Jag gillar utmaningar och hoppar gärna på grejer.

Annons

"Det vill jag" eller "det kan jag" är ord som ofta far genom hennes huvud. Så sent som i veckan har hon haft möte med ett blivande brudpar som ska ha sitt bröllop i kafét och i Skeppet på Marint centrum nästa sommar. Inget är omöjligt för trelleborgsfödda Camilla som redan när hon skulle börja gymnasiet bara visste att hon skulle arbeta istället. Något gymnasium blev det aldrig.

Det är i Trelleborg hon vuxit upp. Fadern Nils-Göran Gislander var smed och modern Marianne Nilsson har bland annat arbetat på AV-centralen på Söderslättsgymnasiet och en tid på Trelleborgs Allehanda. Några år hade hon blomsteraffären Violen i Trelleborg.

Själv drömde Camilla Gislander om att bli frisör. Samtidigt som hennes vänner gick gymnasiet började hon som 15-åring som elev på Salong Janne i Trelleborg med tre kronor i timmen som lön. Yrket gjorde henne allergisk och i stället sökte hon sig till floristbranschen. Efter floristkurs och arbete på Kerstins blommor i Trelleborg började småstaden bli för liten. Camilla flyttade till Malmö där hon fick arbete på Kronprinsens blommor. I Malmö bildade hon också familj även om barnen Ida och Pontus kom ganska sent.

- Jag hade inte tid, jag ville så mycket, istället är jag en mogen mamma, säger Camilla.

För barnens skull flyttade familjen sedan ut på landet till Kullaröd utanför Skurup. Under Skurupsåren startade Camilla såväl städföretag som utbildade sig till nagelteknolog i Göteborg.

Efter en separation 2005 fick hon insikt i hur det är att börja om från noll och klara sig på små medel. Hon flyttade med barnen till Simrishamn där hennes mamma bodde och lämnade samtidigt också sin städfirma och sin nagelsalong i Malmö.

Den tiden verkar långt borta när vi sitter på det nyöppnade kafét och blickar ut över Simrishamns hamn. Sedan ett år bor familjen i hus som de delar med sambon Lasse och hans söner Richard och Peter.

Som arbetslös och ensamstående mamma till två barn utbildade hon sig till busschaufför och arbetade mycket på regionbussarna med mycket helg- och kvällskörningar. Ofta var det mamma Marianne som tog hand om barnen och de blev stammisar på Mårtens gatukök i Simrishamn. En dag följde också Camilla med för att köpa hamburgare och resten är historia. I dag har Lasse Larsson, ägaren till Mårtens och Lasse på Kajen, och Camilla Gislander alltså två egna verksamheter med långa dagar.

- Ju mer jag har att göra ju bättre mår jag, säger Camilla.

Ska sanningen fram så kände hon att hon ville vidare efter att ha kört Skåneexpressen och de andra bussarna i några år. En halkskada då hon bröt handleden i december satte stopp för hennes tid som busschaufför. Efter att ha varit sjukskriven en tid hittade så Camilla annonsen i Österlenmagasinet om att Marint centrum sökte en entreprenör.

Annons

- Och här är vi i dag säger hon och berättar entusiastiskt om sin dröm att bygga ut glaspartiet mot hamnen och få plats med fler gäster.

Envist håller hon fast vid att ha öppet sex dagar i veckan och sista söndagen i månaden är det tårtbuffé som gäller.

När hon inte arbetar håller hon liv i sin nagelfirma. Dagen innan vi träffas har hon suttit halva söndagen och gjort naglar till vänner och bekanta.

- Det är en avkoppling för mig.

För första gången ska hon nu fira sin födelsedag på resande fot då hela familjen åker till solsäkra Egypten.

- Bara det är en upplevelse att få vara någon annanstans än i höstrusket.

Om åldern säger hon:

- Var har åren tagit vägen, jag få lite ont i magen av att tänka på det.

Av vänner har hon dock fått höra att "det inte gör ont att fylla femtio" och hon lugnar sig med att var ålder har sin charm och att hon nu har en hel del erfarenhet att luta sig tillbaka på.

- I sinnet känner jag mig inte som 50, ibland kan jag dansa härinne med sopkvasten, säger hon och skrattar och hastar sedan vidare till ett lunchmöte.

Nilla Olsson
Pia Rockström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons