Annons
Nyheter

Är blod tjockare än vatten?

Nyheter • Publicerad 21 september 2007

Innebörden i uttrycket gör inte saken enklare, att de biologiska banden är starkare än allting annat. Det har jag aldrig upplevt som barn.

Jag kom som sommarbarn till min familj i Oxelösund 1963, drygt ett och ett halvt år gammal. Innan bodde jag på barnhem, några månader eller ett halvår. Barnen flyttades ut till familjer på sommaren, så att de skulle få göra somriga saker som inte funkade på barnhem, förmodar jag. Under 60-talet var de biologiska banden inte så viktiga. Mina tvillingbröder, ett år äldre, placerades i andra familjer. Min biologiska mamma var ensamstående. Inget samhället såg på med blida ögon.

Annons

Jag hade tur. Det är nog så jag ser det, nu i backspegeln. Familjen jag kom till gav mig det alla barn måste få, speciellt barn som börjat sina liv i uppförsbacke.

Villkorslös kärlek och trygghet.

Det var ingen perfekt familj. De hade aldrig klarat alla tester som krävs för adoption i dag. De blev min mamma och pappa ändå, de viktigaste personerna i mitt liv. Fast vi inte alls hörde ihop, biologiskt.

Jag blev kvar i min familj, även efter sommaren. Min biologiska mamma tillät inte adoption, men gick med på att jag bodde där. Adoption ansökte jag själv om när jag fyllde 18 år.

Många trodde att jag levde i en biologisk kärnfamilj, eftersom det inte syns på utsidan att vi inte har samma blod och jag fick mina fosterföräldrars efternamn innan skolstarten. Adoptiv- och fosterfamiljer var inget man var öppen med på 60-talet. En tystnad som inte gagnade någon, varken barnen eller de vuxna.

Jag har träffat min biologiska mamma, som jag kallar vid namn, sporadiskt genom åren, men ändå aldrig fått svar på frågan som alla bortlämnade eller övergivna barn har ringande inom sig; varför? Klart att allt hade kunnat vara annorlunda, men frågan är om min önskan att vara förstådd och sedd hade uppfyllts bättre i en biologisk familj.

Tanken på mitt biologiska ursprung har inte malt inom mig i 46 år, men dykt upp då och då. Som missförstådd och brådmogen elvaåring, som sökande tjugoåring stapplande ut i vuxenlivet och inte minst som blivande mamma.

Hur skulle det bli att ha biologiska barn? Detta som alla sa var något alldeles speciellt, men som jag själv aldrig upplevt. Nu har mina telningar blivit tonåringar, och jag älskar dem! Lika mycket som min mamma och pappa älskade mig. Kärlek är tjockare än blod!

@02 Anfang 4 rader:Jag reagerar annorlunda på små saker och uttryck som andra kanske inte lägger märke till. Talesättet "blod är tjockare än vatten" t
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons