Annons
Nyheter

Andreas har fastnat för paintball

Hård träning fyra gånger i veckan. Blåmärken och en kropp som ömmar. Höga kostnader och matcher som är över på mindre än fem minuter. Men också kamratskap och segrar. Andreas Ekaas har fastnat för paintball – och haft framgångar!
Nyheter • Publicerad 12 juni 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
I maj vann Andreas Ekaas och hans lag över 16 andra division 3-lag som spelade cupen 3 kronor. Andreas är fjärde man från vänster.
I maj vann Andreas Ekaas och hans lag över 16 andra division 3-lag som spelade cupen 3 kronor. Andreas är fjärde man från vänster.Foto: 
Foto: 

– Första gången jag spelade var när jag var på ungdomsläger med kyrkan, berättar Andreas och tillägger:

– Redan då tyckte jag att det var skoj, men det var inget jag fortsatte med. För ungefär ett år sedan träffade jag folk som spelade och följde med dem.

Annons

Nu tränar Andreas fyra gånger i veckan med Kävlingeklubben BDC.

– Jag har satsat seriöst det senaste året, fortsätter han.

I Kävlinge finns en hall där Andreas lag BDC White mest tränar fysik och styrka, men även snackar taktik.

– När vi tränar i hallen använder vi gummibollar så kallade reballs. Det blir billigare eftersom man kan använda dem om och om igen, då sparar man riktigt mycket pengar!

Andreas konstaterar att han fastnat för en riktigt dyr sport.

– Man behöver skor, kläder, skydd, mask, markör (det är den man skjuter med), magasin och en massa andra små detaljer, rabblar han.

– Och så kostar ju skotten. Även om det inte är mer än några öre styck, så går det närmare 1000 kronor på en tävling…

Dessutom måste Andreas alltså pendla till träningen i Kävlinge men storebror Kristoffer spelar i samma lag, så de kan åka dit tillsammans.

De flesta som hör talas om paintball tänker kanske på killar som springer runt i skogen och skjuter färg på varandra, så kallad recball.

– Det gör vi ibland men det är mest för skojs skull, förklarar Andreas.

Annons

Hans lag satsar i stället på speedball där två lag möts på en gräsplätt stor som en fotbollsplan där det gäller att ta sig till andra sidan genom att gömma sig bakom uppblåsbara skydd.

– Speedball är snabbare, förklarar Andreas. Oftast har ett lag skjutit ut alla motståndare innan det hinner över och vinner på det sättet.

Med ett skratt konstaterar Andreas att han inte är så glad för sport egentligen, men han och hans lagkamrater ser paintball som en sport.

– Det är som vilken sport som helst förutom att vi skjuter på varandra. Det är mycket socialt också. Vi snackar mycket och gör saker med laget utanför träningen precis som andra lag.

Men mest är det träning som gäller.

– Jag vet inte vad det är som gör att jag orkar varje gång, erkänner Andreas efter att ha funderat en stund. Ibland kan träningen vara riktigt tråkig, men tävlingarna är roliga och då gäller det att träna, träna, träna för att bli bra.

Och Andreas lag är bra. I maj vann de över 16 andra division 3 lag som spelade cupen 3 kronor som avgjordes i Helsingborg.

– Den kvällen orkade jag inte göra mycket, säger Andreas med ett leende. Paintball kan vara rätt ansträngande!

En match är stressande och kräver att man springer mycket. Samtidigt ska spelarna hålla sig lugna och kunna sikta. Blir man själv träffad gör det dessutom ont.

– Man vänjer sig, men har man aldrig spelat förr så gör det ont. Blåmärken har jag jämt, ler Andreas.

Annons

En annan viktig del av spelet är taktik.

– Dagen innan vi spelade i Helsingborg gick vi runt på banan och pratade taktik. Dessutom är det mycket regler.

I Sverige är paintball inte jättestort, Andreas klubb har ett 30-tal medlemmar.

– Men det är den tredje största extremsporten i världen, berättar Andreas. I USA finns det nio miljoner utövare.

Själv drömmer han om en träningshall i Trelleborg.

– Det hade varit skoj, men jag är nöjd där jag tränar nu, säger Andreas. Jag kommer att fortsätta med paintball.

I sommar väntar fler tävlingar. Den första i Varberg i morgon. Samma dag som Andreas fyller 18 år.

Tidigare har Andreas tränat luftgevär, men det är ingen erfarenhet han har nytta av.

– Då skjuter man ett skott och hoppas att man ska träffa. I paintball skjuter man 30 för att hindra/låsa av någon att springa vidare.

Johan Silfversten Bergman
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons