Annons
Nyheter
Amanda Hallqvist har alltid haft två drömyrken, frisör eller idrottslärare. Nu har hon kommit på att hon kan utbilda sig till båda.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2011
Foto: Tomas Nyberg
"Jag hade en idrottslärare i högstadiet som var min förebild. Vi tyckte om hans sätt, han förstod oss och hängde med i vårt snack", säger Amanda.
"Jag hade en idrottslärare i högstadiet som var min förebild. Vi tyckte om hans sätt, han förstod oss och hängde med i vårt snack", säger Amanda.Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

Hon var bara fyra år när hon följde med pappa ut på en löprunda första gången. Och för två månader sedan sprang hon sitt första maraton. Idrott är numera en stor del av Amandas vardag samtidigt som hon läser till frisör på gymnasiet. Enligt hennes mamma har hon pratat om att klippa hår ända sedan barndomen. Men i framtidsplanen finns både frisör och idrottslärare med.

– Det är två väldigt olika yrken men samtidigt hänger de ihop någonstans. Man måste ha en tränad kropp för att orka jobba som frisör, säger Amanda.

Annons

Beslutet att läsa till frisör först tog hon eftersom gymnasieutbildningen är gratis medan det kostar att läsa till frisör i efterhand.

Ända sedan hon var liten har hon satsat på idrott. Som femåring sprang hon Trelleborgsloppet första gången, den gången tre och en halv kilometer. I år springer hon samma lopp för fjortonde gången, men denna gång blir det lite längre, en mil närmare bestämt.

– Det loppet kan jag även om jag blundar.

Under åren har loppen avlöst varandra, det har varit brolopp och halvmaror. Och så i år var det äntligen dags för Stockholm Marathon.

– Jag såg väldigt mycket fram emot det, mer än att fylla 18. Det enda jag visste under loppet var att jag skulle orka de första två milen, för så långt har jag ju gjort innan. Men sedan hade jag massor av energi kvar.

Ofta springer hon ihop med sin pappa, precis som den där första gången som fyraåring. Hon vet inte vad det var som fick henne att fastna för just löpning.

– Jag bara föll för det, det var roligt på en gång. Att vinna är inte så viktigt, utan mer känslan av att springa.

Förutom löpningen har hon varit aktiv inom friidrott och spelat fotboll. Hon träffade pojkvännen Jesper när de båda spelade innebandy. Men även om träning alltid tagit mycket tid lyckas hon hålla det på en måttlig nivå.

– Man behöver inte hålla på med idrott för att få en snygg kropp, utan för att ha roligt och hålla sig frisk. Om jag känner för att ta det lugnt en dag så gör jag det.

Hon beskriver sig som en person som är glad och utåtriktad, och som aldrig ger upp.

Annons

– Även om jag är trött säger jag till mig själv att jag visst orkar. Jag har nog tränat in det sättet att tänka. Jag har så stort hjärta för idrotten.

Amanda tänker jobba efter gymnasiet, innan studierna till idrottslärare börjar.

– Jag vill utomlands också, gärna till Thailand. Förutom att sola och bada vill jag åka runt och titta på hur folk lever, hur det skiljer sig från Sverige. Jag har bara varit i Spanien tidigare.

Väl hemma igen är planen att bo kvar hemma hos föräldrarna för att inte behöva ta så mycket studiemedel under idrottslärarutbildningen.

– Jag hade en idrottslärare i högstadiet som var min förebild. Vi tyckte om hans sätt, han förstod oss och hängde med i vårt snack.

I sommar varvar hon träningen med att umgås med Jesper och kompisarna. Hon jobbar också på hotell, där hon både städar och sitter i receptionen.

Mia Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons