Annons
Nyheter

Alla flickor får cancervaccin

Vaccin mot infektion med humant papillomvirus (HPV) ska ingå i det allmänna barnvaccinprogrammet för att förhindra framtida fall av livmoderhalscancer. Det har Socialstyrelsen beslutat.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2008

Socialstyrelsen föreslår att flickor i årskurs fem och sex ska vaccineras. Förslaget ska nu ut på remiss. Först när svaren har kommit in, senast den 9 april, är det möjligt att säga något om hur lång tid det kan ta innan vaccineringen inleds. De nya vaccinerna mot infektioner med humant papillomvirus, Gardasil och Cervarix, är mycket lovande och kan sannolikt förebygga många fall av livmoderhalscancer. Det slog Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) fast i en expertrapport för några veckor sedan. Rapporten pekade dock på att det finns stor osäkerhet kring effekterna av en allmän vaccinering. Till exempel kan överdrivna förväntningar på vaccinets skydd leda till att fler kvinnor har oskyddat sex, eller till att färre kvinnor går på regelbundna cellprovtagningar. Detta vore ödesdigert eftersom det är i dessa kontroller som cellförändringar kan upptäckas i tid.

Det är svårt att säga om kostnaden för samhället, som beräknas till cirka 200 miljoner kronor årligen, nu går att motivera, skrev SBU också. Många andra länder är i färd med att ta ställning till införandet av HPV-vaccination och några har redan gjort det. I USA vaccineras exempelvis flickor i 11-12-årsåldern, följt av en andra dos efter två månader och en tredje efter sex månader. I Australien vaccineras flickor i 12-13-årsåldern. Österrike vaccinerar både flickor och pojkar 9-15 år, samt kvinnor 16-26 år, medan Italien har beslutat att vaccinera flickor vid 12 års ålder från och med i år.

Annons

I Frankrike, Holland, Belgien och Tyskland finns möjlighet att få ersättning för vaccinationskostnaden via vissa försäkringsbolag. Efter Socialstyrelsens besked beslutade landstinget i Stockholm direkt att gå vidare med att införa vaccination i Stockholms län.

"Det har varit viktigt för oss att få Socialstyrelsens utlåtande om vaccinering har en betydande förebyggande effekt, eftersom det inte har rått entydighet om fördelarna" skriver landstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) i ett pressmeddelande.

(TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons