Annons
Nyheter

Alla barnhjärtans månad

Hjärt- och lungfonden har utnämnt februari till Alla barnhjärtans månad. Man vill uppmärksamma alla barn med hjärtfel, och samla in pengar till forskning som kan ge dessa barn ett längre och bättre liv.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2009
Charlotte Perelli har målat det röda hjärtat, som säljs till förmån för forskningen om barns hjärtfel. Och Sven Nordqvist har målat det blå.
Charlotte Perelli har målat det röda hjärtat, som säljs till förmån för forskningen om barns hjärtfel. Och Sven Nordqvist har målat det blå.Foto: 

Målet är 15 miljoner kronor, pengar som skulle ge fyra forskartjänster inom barnkardiologi - ett område som hjärt- och lungfonden menar är eftersatt. Forskningen går dock gått framåt: i dag överlever mer än 90 procent av alla barn med medfött hjärtfel, på 1960-talet var överlevnaden 60 procent.

Varje dag får tre svenska familjer besked att deras nyfödda barn har ett hjärta som inte fungerar som det ska. Alla hjärtfel upptäcks dock inte direkt och forskningen handlar bland annat om att upptäcka barnens hjärtfel så tidigt som möjligt.

Annons

Under insamlingen säljs två hjärtepins, designade av schlagerstjärnan Charlotte Perellioch barnboksförfattaren Sven Nordqvist. Dessa kostar 25 kronor styck och säljs av skolklasser och butiker runt om i landet.

På www.hjart-lungfonden.se kan man läsa mer om kampanjen och forskningen kring barns hjärtfel.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons