Annons
Nyheter

Alkoholfritt alternativ

Spelar ingen roll om man är gravid, ammar eller bara ska köra bil hem. Att gå på fest och bara dricka läsk eller vatten kan man lätt tröttna på. Men det finns faktiskt en del festliga alkoholfria alternativ också.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2007
Foto: 
Foto: 
Foto: 

På Systembolaget finns ett hyfsat utbud av alkoholfria drycker. Tre ölsorter, två röda viner, tre vita viner och tre mousserande. Det finns även två alkoholfria cidersorter samt SanBitter som är en bitter och används som aperitif eller i drinkar.

Enligt Jenny Steinert, butikschef på Systembolaget vid Triangeln i Malmö, ökar intresset för alkoholfria drycker både bland konsumenter och tillverkare.

Annons

– Försäljningen har nästan fördubblats sedan 1991, och nu hoppas vi att produktutvecklingen hänger med i trenden, säger hon.

Lite alkohol kvar

De alkoholfria dryckerna framställs på samma sätt som vanligt öl eller vin, men sedan tas alkoholen bort i efterhand.

– Man bör dock tänka på att man inte kan garantera att dryckerna är helt alkoholfria – de kan innehålla upp till 0,5 procent alkohol. Det är ok för gravida, det är ok att köra bil på, men inte för den som haft alkoholproblem, säger Jenny Steinert.

Hur smakar det då? Är det nån skillnad på de olika sorterna, och påminner de ens om sina förlagor?

De båda röda vinerna skiljer sig lite åt i fyllighet, medan de vita är väldigt lika varandra. En riktig vinsmak är svår att få till, mest liknar de saft (därmed inte sagt att de smakar illa).

Bäst, i betydelsen mest likvärdiga sina alkoholhaltiga "förebilder", är de mousserande vinerna. De kan dessutom kännas lite extra festliga.

Vad gäller ölsorterna är de i smaken rätt tunna, som blaskig lättöl. Vilken sort som påminner mest om "riktigt" öl råder det faktiskt ganska delade meningar om – testa själv och hitta din favorit!

Även i vanliga livsmedelsbutiker finns en del alkoholfri öl, till exempel Heineken.

Drinkar

Annons

Men det går även att blanda goda drinkar utan alkohol. SanBitter är ett alkoholfritt alternativ till Campari. I sig själv är SanBittern just väldigt bitter, men blandat med exempelvis fruktsoda blir det en lagom bittersöt drink. Fullgott alternativ till en Cosmopolitan, tycker i alla fall undertecknad.

Vill man göra något mer avancerade drinkar finns en rad recept bland annat på Systembolagets hemsida. Där har vi hittat följande drinkar.

Virgin Mojito

3– 6 cl saft av pressad lime

3– 5 tsk socker

1– 2 kvistar mynta

8– 10 cl Club soda och krossad is

Garnering: myntablad, lime

Lägg myntabladen och sockret i ett highballglas. Muddla lite så att myntabladen blir krossade. Häll i limjuice och rör om med en rörsked. Fyll glaset med krossad is och toppa med soda. Garnera med myntablad eller lime.

På Kuba, drinkens hemland, använder man ofta okrossade isbitar.

Annons

Batman

4– 6 cl apelsinjuice

4– 6 cl SanBitter, röd

8– 10 cl Bitter Lemon

Garnering: citron

Bygg i ett highballglass med is. Garnera med citronspiral.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons