Annons
Nyheter

50-åring som brinner för sin HD

Det skulle bli tredje gången gillt för Anders Henriksson. I lördags skulle han ha startat i Vätternrundan men en kurva i Harz satte stopp.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2009
Foto: 
HD:n och hundarna är Anders Henrikssons ögonstenar.
HD:n och hundarna är Anders Henrikssons ögonstenar.Foto: 

– Första gången jag startade var för fyra år sedan, berättar Anders. Han sitter tillbakalutad i soffan hemma i trädgården i Höllviken. Ena ögat är blått, kroppen omplåstrad.

– Det kom skyfall och efter 14 mil förlorade jag känseln i fötterna och hoppade av.

Annons

Andra gången kom han inte ens till start.

– Jag hade förberett mig genom att cykla 600 mil och höll på att packa.

Vis av erfarenheten skulle Anders ta med sig olika uppsättningar kläder för att klara av olika väder.

– När jag böjde mig ner för att plocka upp mina cykelbyxor knäckte det till i ryggen, minns Anders och kan med lite distans till och med se det komiska i situationen.

Målsättningen för årets lopp var att klara loppet på under tio timmar. Den här gången hade Anders ungefär 200 mil i benen när han tillsammans med ett gäng cykelkompisar åkte till Tyskland för att ladda.

– Jag vurpade i en kurva och då blev det så här, säger Anders, pekar på sitt öga och avfyrar det lilla leendet som aldrig är långt borta.

För drygt 20 år sedan var Anders en inbiten rökare.

– Jag rökte 40 cigaretter om dagen, eller 100!

Anders fick salmonella och genom att käka fem-sex Vicks Blå åt gången lyckades han bryta sitt nikotinberoende tvärt.

– Och jag har aldrig saknat det, försäkrar han.

Annons

Anders kände att han ville hitta ett sätt att hålla igång kroppen. Han var en duktig simmare, hyfsad cyklist, men visserligen katastrofal löpare, men bestämde sig ändå för att satsa på triathlon.

– Mitt ultimata mål var att klara ett lopp under timmen. 2003 gjorde jag mitt sista lopp i Skanör och gick i mål på 56 minuter, då drog jag mig tillbaka.

Men alltså inte helt. Anders har fortsatt att cykla på motionsnivå. Det blir 20 mil i veckan tillsammans med likasinnade.

– Naturen är min drivkraft, förklarar han. Jag lyssnar aldrig på musik när jag cyklar. Och så tycker jag om att cykla i grupp om vi är fem eller 20 spelar ingen roll.

Vurpan i Harz må ha satt stopp för årets Vätternrunda, men Anders kommer igen.

– Har man inte ramlat är man ingen cyklist, jag ramlade i lagom fart, konstaterar han.

På det yrkesmässiga planet är Anders en self-made-man.

– Det är en av anledningarna till att jag är gift med honom, hojtar hustrun Maria inifrån köket.

– Man kan väl säga att skolan och jag inte var riktigt kompisar, förklarar Anders.

Drömmen var att bli teletekniker eftersom de på den tiden gick omkring i vita rockar.

Annons

– Jag tyckte att det var lite fräckt!

Att komma från Burlöv, där Anders växte upp, och hamna på Pauliskolan i centrala Malmö blev en kulturkrock och Anders fick praktik på Televerket. Där gick det bättre och så småningom fick han en fast anställning. Efter tio år sjönk motivationen och Anders drev under en kort tid eget, både ensam och tillsammans med sin far.

– Sedan jobbade jag på DHL under 13 år, bland annat som global säljare. Under knappt ett år var vi dessutom bosatta i Singapore, berättar Anders, som 2001 fick ansvaret för all försäljning till Nokiakoncernen globalt vilket innebar mer resande.

Hösten 2002 kände han att han ville göra något annat.

– Sedan 1994 hade jag drivit ett företag vid sidan av tillsammans med en partner och då kände jag att det var dags att satsa på det.

I dag har partner hoppat av, men Anders driver SBBS Solutions vidare. Det står elva man på lönelistan. Affärsidén är att bygga hemsidor åt företag. Bland uppdragsgivarna finns flera kända artister och företag bland annat ABBA, Veronica Maggio, Dead by April och Universal Music.

– Men även Svenska tandläkarförbundet, Sveriges Informationsförening och Region Skåne, fortsätter Anders som aldrig gått en datakurs i hela sitt liv, något han förklarar med ett stort teknikintresse.

– Jag älskar och saknar manualer, förklarar han. Genom att läsa sådana har jag lärt mig massor! En styrka jag har är att jag tänker som en användare.

Även om Anders är en inbiten cyklist, finns det en hoj som går före den pedaltrampade – HD:n som han kör så fort han får chansen.

– Jag var 40 när jag tog mitt körkort, berättar Anders, som bara körde åtta mil i fjor.

Annons

– Men i år har jag rastat henne, jag kör till och från kontoret i Malmö varje dag.

Ett annat stort intresse är resor, gärna till ett bra vindistrikt.

– Men jag saknar pågarna när jag är borta, erkänner Anders och syftar på familjens två rottweilers. Efter en vecka blir jag orolig och undrar hur det är med dem.

Under åren på DHL blev det också många resor.

– Vi bor ju så bra, jag vill inte säga att det är paradiset, men det är ett privilegium att få bo här nere, säger Anders och slår ut med armarna.

I april reste hela familjen till Sydafrika för att fira att både Anders och Maria fyller 50 i år.

– Det var en fantastisk resa. Jag rankar Sydafrika högst av alla länder jag besökt, berättar Anders entusiastiskt och rabblar upp alla fördelar med resmålet.

Förutom de obligatoriska safariturerna stod vinprovning på programmet.

– Men efter 20 viner är man ju helt bedövad i munnen skrattar Anders och avslöjar att han inte köpte en enda flaska med sig hem.

– Nej, jag är vän av Systembolaget, säger han. De håller så bra kvalité.

Annons

Anders räknar sig till vinsamlarna. Det ska vara gott vin, men det behöver enligt honom inte vara det samma som dyrt vin.

– Jag är kräsen, erkänner han. Om man har smakat gott vin är det svårt att drick bag-in-box.

Egentligen finns det bara en sak han saknar i Systembolagets utbud.

– De skulle sälja riktiga glas, och det har jag föreslagit dem. Dricker man ett bra vin i fel glas kan man lika gärna dricka Cocacola.

Johan Silfversten Bergman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons