Nyheter

2,3 miljoner pappor firas på söndag

Glöm extrapriser på tårtbottnar och grädde inför söndagen — sådana fenomen uppstår inför Mors dag. På söndag är det slips som gäller.
Nyheter • Publicerad 5 november 2008
Fars dag-bild från 1936. Bild: Scanpix
Fars dag-bild från 1936. Bild: ScanpixFoto: 

Då kan nästan 2,3 miljoner svenska pappor firas på Fars dag. De är mellan 16 och 106 år gamla och tillsammans utgör de lite mer än hälften av alla män över 20 år.

Totalt har de alstrat 5,1 miljoner barn.Största chansen att bli firad har män som bor i skånska Vellinge eftersom andelen pappor där är högst i landet.Genomsnittspappan heter Lars, är 54 år och har 2,2 barn, rapporterar Statistiska Centralbyrån.Vanligaste namnet bland samtliga pappor är Lars, men på nya pappors tio i topp finns Lars inte ens med. Där regerar Johan.Nästan 43 000 män kan nu på söndag fira sin första Fars dag. Sundbyberg har den högsta andelen män som kan fira Fars dag för första gången.Skjortor, böcker, strumpor, whisky, deodorant och kalsonger i alla ära. Hur mycket man än försöker bryta mönstret så är det fortfarande slipsen som kör över alla andra prylar som barnen brukar ge sina pappor denna dag. Slipsar — vanligen blå, röda eller gärna randiga — säljs för miljontals kronor i handeln inför Fars dag.Glöm för all del inte att låta morfäder, farfäder, styvpappor och andra som figurerar som fadersgestalter få ta del av firandet vars tradition snart har hundra år på nacken.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.