Annons
Nyheter
Richie Pasta, Swing eller Swingfly. Kär hiphopartist har många namn. Möt mannen bakom epiteten och strålkastarljuset, Richard Silva II. Efter sin femteplats i Melodifestivalen turnerar han land och rike för att i augusti uppträda på Stadsparksscenen i Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2011
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Swingfly uppträder på festivalens sista dag.
Swingfly uppträder på festivalens sista dag.Foto: Fredrik Wennerlund

– Dagens rappare beskriver inte mig längre. Jag känner inte igen mig i låtarna om tjejer och hur stora kedjor de har, säger Richard Silva.

Istället räknar han upp rock- och popartister som The Strokes, Iggy Pop, Kleerup och Tove Styrke som stora inspirationskällor.

Annons

– Jag gillar den där sången som alla lyssnar på i sommar också. Amarillo, right? Jag gillar melodin. Den skulle jag kunna tänka mig att rappa.

Just öppenheten för olika stilar, och känslan för vad som funkar hos en stor publik, fick honom att ta sig an schlagerkarusellen i våras. Och han lyckades som ingen annan rapartist tidigare: att nå en god femteplats i Sverigefinalen. Om han hade vunnit hela tävlingen i Europa skulle han ha tatuerat in Schlagerloggan på ändan, efter ett löfte till pressen.

Är du glad att du slapp det?

– Nej, löftet kvarstår! Jag kommer att tävla igen om jag känner att jag har en fantastisk låt. Och då gäller tatueringslöftet fortfarande.

Varför tror du att det gick så bra för dig i Melodifestivalen?

– Jag blev tillfrågad två gånger tidigare av mina producenter, men tackade nej för att jag inte hade en låt. Nu hade jag en perfekt låt med massa energi och ett bra budskap. Jag tog det väldigt seröst och visste att sången skulle funka. Den handlar om att nå sitt mål.

Vilket är ditt eget mål?

– Att fortsätta jobba med musik och att uppfostra min son på bästa sätt.

Sonen är 2,5 år och följer ofta med på pappans resor. Det första han fick på turnén var ett par trumpinnar, så kanske går han snart i samma musikaliska fotspår.

Till hösten planerar Richard Silva att bli klar med sitt tredje album. Några låtar är färdiga och han hoppas på att samarbeta med Tove Styrke som han beskriver som "otroligt talangfull". Men först väntar Skåne.

– Det ska bli kul att komma till Trelleborg. Det är varmt därnere, vet jag. Folk är trevliga och det finns massa insekter och mygg.

Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons