Annons
Nyheter

Knallelivet lockar med sin frihet

31 år på Palmfestivalen. Hans-Inge och Ingrid Andersson är gamla i gamet. "Man måste tycka om när det är mycket folk överallt, det gör vi", säger Hans-Inge Andersson.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2011
Foto: 
Foto: Julia Lindemalm
Foto: Julia Lindemalm
Foto: Julia Lindemalm
1. Ingrid Andersson klappar Fifi som får hänga med på marknader och torg över hela Skåne. Hans-Inge Andersson ser till så att presenningen sitter ordentligt. 2. Lugnet före stormen. Ingrid och Hans-Inge Andersson laddar inför fredagens marknad. 3. På fredagsförmiddagen höll sig solen bakom molnen. Ett perfekt marknadsväder, tycker Hans-Inge Andersson. Klarblå himmel och sol är knallens största fiende. 4. Förberedelserna är många inför marknaden. Ingrid Andersson har fullt upp. 5. Tilda och My Larsson handlade garn tillsammans med Britt-Marie Larsson.
1. Ingrid Andersson klappar Fifi som får hänga med på marknader och torg över hela Skåne. Hans-Inge Andersson ser till så att presenningen sitter ordentligt. 2. Lugnet före stormen. Ingrid och Hans-Inge Andersson laddar inför fredagens marknad. 3. På fredagsförmiddagen höll sig solen bakom molnen. Ett perfekt marknadsväder, tycker Hans-Inge Andersson. Klarblå himmel och sol är knallens största fiende. 4. Förberedelserna är många inför marknaden. Ingrid Andersson har fullt upp. 5. Tilda och My Larsson handlade garn tillsammans med Britt-Marie Larsson.Foto: Julia Lindemalm
Foto: Moa Dahlin

Den gula före detta turistbussen står parkerad på Algatan. Det har den gjort sedan i torsdags kväll klockan sju när Ingrid och Hans-Inge Andersson kom till stan för att sälja på Palmfestivalen. Bakre halvan av bussen är ombyggd till lager, där står lådor staplade på varandra och hyllorna är fulla av garnpåsar. I främre delen sitter hunden Fifi i en soffa vid ett bord. I natt var bordet nedfällt och de båda soffhalvorna hopvikna till en säng, Ingrid och Hans-Inge Andersson har själva byggt om halva bussen till något som liknar en husvagn.

– Här sover vi mellan 20 och 30 nätter om året. Det är inget sju till fyra jobb det här, mer ett sex till midnattsjobb, säger Hans-Inge Andersson.

Annons

Men det är inget som verkar bekymra honom speciellt mycket, det har blivit en livsstil för paret.

– Det är ett fritt jobb, vi har ingen chef över oss. Och så är det alla trevliga kunder. Det gäller att vara social, många pratar av sig lite. I Trelleborg trivs vi bra, vi har varit här många gånger så vi känner mycket folk, säger Ingrid Andersson.

Klockan halv åtta på fredagsmorgonen började de sätta upp ställningarna och borden. Vid halv nio är det dags att spänna upp de vita presenningarna med klämmor. Det blåser lite, men hjälps man åt så går det bra och paret är vana.

– Det är så många år att så man har växt ihopa, säger Hans-Inge Andersson medan han rotar efter häftstiften som Ingrid inte kan hitta. Efter en stund hittar han häftstiften som håller fast de blå dukarna på borden i en påse, inuti en annan påse. Ingrid visar upp en tumme.

– Man får lite hårda tummar när man sätter i häftstift jämt och ständigt, säger hon.

Knallelivet började för 31 år sedan, närmare bestämt den 15 augusti 1980. En vecka tidigare hade Hans-Inge och hans bror suttit utanför en husvagn i Hörby och pratat om det skulle gå att sälja till alla de som promenerade förbi. Sju dagar senare stod de på en marknad i Löberöd och ytterligare ett par veckor senare ställde de upp sina bord på Mikaeli marknad.

– Så började det. Att det blev just garn och textil tror jag beror på att Ingrid ville bli slöjdlärarinna när hon var liten, säger Hans-Inge Andersson.

Kan vem som helst var knalle?

– Nej, säger de båda i kör.

– Det är jobbigt, långa dagar och inga raster. Men vi har hållit på så länge, och det är så trevligt med kunderna, säger Ingrid Andersson.

Maria Sällberg
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons