Annons
Nyheter

Klimatvägg ger fler jobb i större fabrik

En ny fabrik med ökad tillverkning av en prefabricerad lågenergivägg kallad klimatvägg ger fler jobb på betongfabriken i Östra Grevie. Nästan alla av de tidigare uppsagda har fått nya jobb på fabriken, som också kan komma att anställa fler nästa år.
Nyheter • Publicerad 7 december 2009
Foto: 
Nästa år blir den nya fabrikshallen klar.Foto: 
Finja betong i Östra Grevie bygger nytt och satsar på framtiden Finja betong i Östra Grevie bygger nytt och satsar på framtiden
Thomas Nilsson, platschef vid Finja betong i Östra Grevie.Foto: 
Efter fyra timmar har betongen stelnat i formen och är klar att fortsätta bearbetas av Mikael Holmgren och Rasmus ErikssonFoto: 
Dino Dautovic, Benny Pfriem och Lars-Erik Persson ser till att armeringen kommer på plats före gjutning.Foto: 

ÖSTRA GREVIE. – Vi har tjugofyra anställda idag, men vi hoppas att vi efter nästa investering kan anställa ytterligare tio, säger Gull-Britt Jonasson, vd och ägare av Finja Betong, som köpte betongfabriken i Östra Grevie för tio år sedan.

För att öka tillverkningen av klimatväggar byggs ännu en fabrik som en stor förlängning av den nuvarande produktionshallen.

Annons

När hallen är klar kan produktionen öka och arbetet behöva göras i två skift mellan klockan 6 och 18, tror fab­riksansvarige Thomas Nilsson.

Nu gjuts, armeras, putsas och snickras väggarna under två arbetsdagar. I framtiden ökas takten till flera väggar på en dag.

– Vi till och med grundmålar väggen och sätter i fönster, säger fabriksansvarige Thomas Nilsson.

Innan hela husväggar i betong började fabrikstillverkas gjordes allt byggjobb på plats där husen skulle stå.

Men nu byggs delarna på fabrik. Det förkortar byggtiden och monteringen kan göras snabbt och i nästan alla väder.

Flera byggare är nu fabriksarbetare med ständigt inomhusjobb.

– Så här års är det skönt att vara inomhus, men på sommaren kan man längta ut, säger nyanställde Barabon Benny Pfriem, 52 år, byggnadsarbetare sedan han var 16.

Den ekonomiska tillbakagången, som också drabbade Finja Betong för ett år sedan, är nu delvis överspelad.

Fast vd Gull-Britt Jonasson väntar ännu på en tydlig konjunkturvändning. Men företaget har ändå redan investerat närmare tjugo miljoner kronor i bland annat en ny blandarstation för betong i Östra Grevie.

Ytterligare tio miljoner kronor kan satsas 2010 i ännu en produktionsbyggnad, som också ska förbindas med övriga lokalerna och skapa en stor sammanhängande fabrik.

Annons

I år anlades också en stor traversbana i fabriken att använda vid montering av väggarnas fönster.

Väggarna, som levereras putsade, målade och helt monteringsklara, har bärande pelarbalkar i betong.

Mellan armering och pelare finns cellull, vilket gör väggen lätt. Äldre väggars träreglar kan bli anfrätta efter några år.

– Men våra väggar har inget organiskt material som kan mögla, påpekar Gull-Britt Jonasson.

Hon anser att klimatväggens utveckling ännu är i en inledningsfas.

– Tyvärr har den vikande konjunkturen bromsat produktens försäljning, men vi hoppas att byggbranschen snart återhämtar sig och att fler flerfamiljshus byggs. Det är för de husen väggen kanske bäst lämpar sig eftersom våra energivärden gäller upp till femte våningen, vilket gör väggen unik, säger vd Gull-Britt Jonasson.

Mats Amnell
Göran A Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons