Annons
Nyheter

Westling eller Bernadotte?

Nyheter • Publicerad 21 juli 2008

Det finns förvisso inte många monarkier kvar i Europa. De, som finns, alltså i Belgien, Danmark, Nederländerna, Norge, Spanien, Storbritannien och Sverige är konstitutionella, vilket betyder att den politiska makten ligger hos en folkvald regering. Av dessa sju länder har tre en drottning som statschef. I alla, utom Sverige, deltar statschefen i för nationen viktigare regeringssammanträden och undertecknar, tillsammans med ansvarig minister, nya lagar. Efter den senaste regeringsformen 1974 är emellertid statschefen/kungen i Sverige förbjuden att uttala sig i politiska frågor. Det går till och med så långt som att när prinsessan Madeleine började skolan för ett tjugotal år sedan, och hennes far, kungen, sa att han beklagade att betygen från första klass tagits bort, föranledde detta ett ramaskri från sossarnas partisekreterare. Om Spaniens kung, Juan Carlos varit försedd med en likartad munkavle, hade han inte kunnat ingripa och rädda landets då relativt nya demokrati från en militärdiktatur i februari 1981.

Samtliga dessa kungahus tillhör en ätt med namn som går tillbaka till en anfader, det nederländska huset av Oranien ända sedan 1500-talet. Den brittiska kungafamiljen heter sedan 1917 Windsor, tidigare Sachsen-Coburg, är något yngre. Dessa båda länder har regerande drottningar, i Nederländerna sedan 1888 och i Storbritannien sedan 1952, vars äkta män och avkommor bär samma efternamn som statschefen. Prince Charles är alltså en Windsor, inte Mountbatten och fyra holländska regerande drottningar och deras familjer har varit och är medlemmar i huset av Oranien, oavsett vad deras gemåler haft för efternamn. Och i vårt västra grannland är Margarethe II gift med Henri Montpèzat men ätten heter sedan 1863 Glücksborg efter drottningens anfader Christian IX

Annons

Kvinnlig tronföljd är alltså varken ny eller ovanlig. Om holländska, brittiska och danska drottningar kunnat behålla - och vidarebefordra - sina ätters

familjenamn kan jag inte begripa varför inte kronprinsessan Victoria vid ett äktenskap skulle kunna göra likadant. I ett TV-program härförleden raljerade Jan Guillou på sitt vanliga självsäkra sätt att ätten Bernadotte efter 200 år skulle övergå till att bli ätten Westling. Det märkliga var att ingen då eller senare sagt emot honom. I modern lagstiftning ibland annat Sverige kan vid ett äktenskap makarna själva välja efternamn, hans, hennes eller bådas. Gäller inte denna lag alla svenskar? Nog har väl vår kvinnliga tronföljare samma rätt att behålla sitt franska familjenamn som en arrogant proffstyckare oavsett civilstånd.

Henry R.Leo är tidigare diplomat

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons