Vi socialdemokrater förlorade för första gången makten i Trelleborg. Borgarna tog över utan egen majoritet och utan något program. Medan de vill privat-isera och sälja ut så vill vi utveckla välfärden. Det skriver oppositionsrådet Catherine Persson (s).
Vi socialdemokrater är i opposition för första gången i Trelleborg. Vi förlorade valet helt enkelt. Sorgligt och smärtsamt. Vi förlorade - men borgarna vann inte.
För sanningen är den att borgarna inte gjorde något kanonval i Trelleborg utan de som kan kallas vinnare är Sverigedemokraterna. Konsekvensen blev tre block utan egen majoritet i kommunfullmäktige. I fullmäktige kan således "allt" hända beroende på hur olika partier röstar. Borgarna vann inte folkets röster, men kunde ta "makten i rådhuset". Så från den första januari har vi en ny politisk ledning bestående av en nybildad allians med sex partier med borgerlig tyngdpunkt.
Det innebär att, i den mån alliansen håller sams om allt, så har de majoritet i kommunens alla styrelser och nämnder där många beslut fattas. Man skulle kunna kalla det att få jackpott utan insats. För borgarna i Trelleborg gick faktiskt till val på i princip ingenting. Det betyder också att vi inte vet vad som väntar oss. Vi kan dock ana, efter en del uttalanden sedan de tillträtt sina poster, att det är klassisk borgerlig politik som är i sikte – alltså utförsäljningar och privatiseringar.
Valförlust för oss, men icke desto mindre så röstade mer än var tredje trelleborgare på oss. Vi har således ett stort ansvar att fortsätta söka stöd för våra förslag i de olika beslutande församlingarna, om än från oppositionsstolarna.
Trelleborg ligger i en het region. Det byggs så det knakar. Tidigare framsynta beslut betyder att det finns kommunal mark att köpa för dem som vill bygga och bo i Trelleborg. Vi har stor inflyttning. Utbyggnaden av E6:an, en ringväg och pågatåg till stan blir än mer angeläget. Det gäller att vi kan hitta så stor samsyn som möjligt i kommunen hur vi vill ha infrastrukturen. Risken är annars stor att staten tröttnar på oss och väljer att lägga investeringspengarna någon annanstans i Sverige. Inflyttning ger både möjligheter och utmaningar. Det ger staden fler kreativa människor, möjlighet till fler företag och fler skatteintäkter. Det ger också fler behov att tillmötesgå. Behov som ska tillgodoses av den kommunala verksamheten och servicen och som är en stor del av välfärden. Välfärden måste ständigt försvaras mot attacker från dem som vill försämra den eller ändra på spelreglerna. Välfärden måste ständigt utvecklas för att passa sin tid och de behov som medborgarna har. Utmaningarna nu är att klara behov från både "gamla" och "nya" trelleborgare.
Det kan handla om att ge våra barn bättre skolmöjligheter, vare sig det gäller att lära sig att räkna och skriva eller att inte behöva oroa sig för mobbning. Det kan handla om att forma vår stad så att både ungdomar och vuxna lättare håller sig friska, vare sig det är handboll på fritiden eller mer kunskap om hur man äter "rätt". Det kan handla om att öka tryggheten och livskvaliteten för de som är äldre, vare sig det är golfspel på Stavsten eller god mat i äldreboendet.
Utförsäljningar och privatiseringar står inte överst på vår agenda. Istället för att som borgarna strula med driftsformerna tycker vi det är betydligt mer meningsfullt att arbeta med innehållet och kvaliteten i olika verksamheter. Vad behöver bli bättre? Hur behåller vi allt det som är bra? Vad vill eleverna förändra i skolan? Vad tycker föräldrarna? Vad vill lärarna? Vad behöver förbättras inom äldreomsorgen? Hur kan äldre sjuka bestämma mer över sin vardag? Hur kan vi attrahera fler att vilja arbeta inom äldreomsorgen? Hur tar vi hand om vår natur på bästa sätt? Hur kan fritiden bli bättre för alla barn och ungdomar? Hur kan vi göra Trelleborg attraktivt för fler företag?
Det här är exempel på frågor som vi ofta funderar över, frågor som kräver sina lösningar för att utveckla Trelleborg och välfärden. Vi har många tankar och idéer som vi vill genomföra. Efter ett valnederlag är det naturligt att fundera över vad vi kunde gjort annorlunda. Hur kan vi få fler trelleborgares förtroende igen? Vi hoppas att trelleborgarna vill hjälpa oss med de svaren. Svar som hjälper oss att bli bättre så att vi tillsammans kan bygga Trelleborg och Sverige.
Catherine Persson (s),
oppositionsråd i Trelleborg