Annons
Nyheter

Vi har lovat: Aldrig mer!

Nyheter • Publicerad 25 september 2004
Foto: 

Att fördöma brott mot mänskliga rättigheter i en diktaturstat är inget svårt, inte ens att bestämma att bomba landet på grund av detta är svårt. Men att rannsaka demokratiska stater och fördöma de brott de begår mot mänskliga rättigheter, det är svårt och kräver mod.

Tydligen finns det inte många modiga statsledare. Att USA har varit skyldigt till många svåra brott mot mänskligheten förbises, att de är det enda landet som använt sig av kärnvapen i krig ses som ett nödvändigt ont. Att staten Israel ostraffat gång på gång ockuperar annan mark eller går mot FN-beslut är det tyst om. Hade det varit ett annat land i Mellanöstern som hade begått de brott Israel begår hade landet antingen blivit bombat eller sanktionerat - troligen båda.

Annons

Under andra världskriget skedde fruktansvärda brott mot mänskligheten. Det var inte första gången och tyvärr var det inte heller sista gången. För några år sen pågick det en massiv kampanj med vår ärade statminister i spetsen, kampanjen gick ut på att påminna om förintelsen. Alla fick en bok och vi skulle aldrig glömma. Göran samlade många av världens ledare för att tala om något som aldrig skulle ske igen.

Men det hade redan skett många gånger om efter andra världskriget och det sker än i dag fast i olika former. Det har skett så många gånger att vi inte ser det, eller hör det. Många av dessa ledare är orsaken till att brott mot oskyldiga sker varenda dag. Men som jag skrev i en annan krönika är ju politiker kända för sitt hyckleri.

Det råder orättvisa i världen, jag vet. Det värsta är att många har blivit hjärntvättade. Efter att ha sett alla Hollywoodfilmer med amerikanska flaggan i bakgrunden och amerikanska hjälten tror man på allt som kommer därifrån. I fall USA säger nått då måste det stämma. Det är inte konstigt för om man hör nått som är motsatsen kommer det oftast från radikaler och de orkar man inte lyssna på. Jag förstår inte godtyckligheten som finns som gör att man upprepar och håller med allt som sägs i medier. Skulle man gräva djupare skulle man inse att det finns fler lager. Men få gräver vidare. Vi har hjärnor men det känns som de används sällan hos oss.

Vad måste hända innan man inser att tredje världskriget är i full gång? Vad måste hända innan folk förstår att hemskheter pågår? Jag vill allvarligt talat veta vad som ska krävas innan folk får nog?! 11 september 2001 skedde men man fortsatte med precis samma strategi, att bomba. Tre år senare och än har jag inte märkt att våldet och hemskheterna i världen minskat.

Många undrar hur andra världs-krigets hemskheter kunde ske hur man som medmänniska kunde titta på. Vad gör vi inte i dag då – vi tittar ju bara på. Att påstå att det som händer runt om i världen i dag skiljer sig från hemskheterna under andra världskriget är detsamma som att förminska värdet av människoliven som förloras. Och den rättigheten har vi inte, för vi har lovat aldrig mer.

Bentolhoda Mirtahery har bytt ut stora Trelleborg mot stora Skövde, och ser fram emot fyra års studier i biomedicin.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons