Annons
Nyheter

Vi har alla vårt eget Utöya

Jag lade blommor på torget här i Kivik. Det var det minsta jag kunde göra, för att ge uttryck för sorg och visa respekt.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2011

Vi är alla berörda av de oerhört tragiska händelserna på Utöya och i Oslo. Människor har mist livet i en kyligt beräknad och känslokallt utförd massaker. De flesta ungdomar, många rentav barn, aktiva i det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet, AUF.

De ungdomar som är aktiva inom AUF och andra ungdomsförbund utgör en hörnpelare i vårt demokratiska samhälle. De engagerar sig i ett bättre samhälle, de drivs av drömmar och visioner och de är beredda att stå upp för sina övertygelser. Med dem läggs grunden för ett framtida demokratiskt samhälle med engagerade medborgare. Utan deras engagemang skulle vårt samhälle bli betydligt fattigare.

Annons

Vi berörs på olika sätt av tragedin: från förlamande sorg hos de som står närmast offren till en gnagande olustkänsla hos oss andra, som står på åskådarplats via medierna. För dem som någon gång varit aktiva i ett ungdomsförbund eller varit på läger – och vi är många – kommer terrordåden ännu närmare.

Oron smyger sig självklart på. Kan det hända här i Sverige? Finns det lika galna högerextremister här? Kan vi vara säkra på att polisen och Säpo kan förhindra liknande händelser här, om inte den norska polisen kunde det?

Och vi vet ju egentligen svaren. I ett öppet och demokratiskt samhälle finns aldrig några hundraprocentiga garantier. Bara en diktatorisk polisstat har full kontroll över sina medborgare. Men Sverige, liksom alla nordiska länder, är säkrare och tryggare länder än de flesta i världen. Det finns ingen anledning till oro, det räcker med vanligt sunt förnuft.

Men ändå kommer en gnagande oro att påverka vårt vardagsliv framöver. Vågar vi verkligen skicka barnen på läger? Är det farligt att vara med i ett politiskt ungdomsförbund?

Så vad kan vi göra?

AUF:s ordförande Eskil Pedersen gav själv svaret dagen efter massakern: ”Vi ska tillbaka till Utöya” och till de årliga sommarlägren på ön.

Det kan, i överförd mening, gälla för oss alla. Vi ska inte låta rädslan ta över, för då skulle extremisterna vinna.

Vi ska fortsätta försvara de demokratiska principerna. Vi ska fortsätta att stå upp för det öppna, mångkulturella samhället när det attackeras.

De som är unga måste fortsätta att visa sitt samhällsengagemang genom politiskt arbete, i ungdomsförbund och på andra sätt. Vi vuxna måste fortsätta att uppmuntra unga att engagera sig i politik och i samhällsfrågor.

Vi har alla vårt eget Utöya – en plats för drömmar, visioner och en levande diskussion om hur vårt samhälle ska se ut.

Annons

Den platsen ska vi aldrig överge.

Marianne Ekdahl är fri skribent och kommunikationsansvarig på ESS Scandinavia

Louise Löfgren
Marianne Ekdahl
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons