Annons
Nyheter

Vett och etikett är alltid rätt

Sommar innebär sköna semesterdagar, strandhäng och bad. Och ofrånkomligen: halvnakna män som spatserar runt på stan.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2013

Fullvuxna individer av det manliga könet som känner att det är härligt att ta av sig på överkroppen och visa allt som döljs under en välknäppt skjorta. Det räcker inte med att göra det på badstranden. Nej, det bara bröstet ska blottas i stadsmiljö. 

Det är en del av strandetiketten att gå mer eller mindre oklädd. Lämplig outfit är små tygbitar som skyler mer eller mindre. Det är fullkomligt acceptabelt, det är en del av den outtalade klädkoden. Men sammanhanget har betydelse. Att göra samma sak i mataffären, på restaurangen eller i ett köpcentrum är där­emot inte okej.

Annons

Grundläggande vett och etikett säger att när man vistas ute bland folk är man påklädd. Förutom om man då skulle råka befinna sig i badhuset, på spa eller på stranden. Det handlar inte om moralism, om att förbjuda någon från att gå runt med bar bringa.

Det handlar om att visa respekt för sina medmänniskor, att inte göra dem illa till mods. Att råka röra någons håriga bröst när man sträcker sig efter tomater i grönsaksdisken kan kännas inte så lite obekvämt. 

När man befinner sig i det offentliga rummet bör man ta hänsyn till de runtomkring en och kanske ägna någon tanke åt andras trevnad. Man kan göra något så enkelt som att klä på sig.

Genom att be om ursäkt ifall man råkar gå in i någon. Den som har några sekunder över kanske till och med kan hålla upp dörren åt en äldre dam eller herre.

Vett och etikett, hyfs eller vad man nu väljer att kalla det, är till för att göra det dagliga livet en aning enklare. Det är ett välfungerande socialt smörjmedel. Och det fungerar i alla situationer. Till skillnad från en bar överkropp.

Mattias Karlsson
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons