Annons
Nyheter

Vem vill bli tigertämjare?

Nyheter • Publicerad 28 november 2005
Att vara chef är nästan som att vara tigertämjare, enligt debattskribenterna. ARKIVBILD: PRBFoto: 

Dagens typiske chef är nyss fyllda 50 och om han, för det är oftast en han, gör på samma sätt som sina äldre kolleger, det vill säga trappar ner strax efter 60, kommer vi att behöva rekrytera uppemot 250 000 nya chefer de närmaste tio åren. Antar vi att dessa chefer i första hand ska hittas bland 70-talister innebär det att var fjärde 70-talist skulle bli chef. Frågan är: Kommer de kommer att vilja det?

Om dagens chefer tycker att chefskapet blivit tuffare de senaste åren, är det bara en västanfläkt av vad som väntar. Detta framgår av

Annons

studien "Morgondagens ledare", utförd våren och sommaren 2005 av Kairos Future. Studien bygger på en enkät som besvarats av 5000 unga, chefer och rekryterare från olika företag och organisationer i Sverige.

Framtidens chefer kommer att behöva bli ännu bättre på allt: få organisationen att lyfta, inspirera och leverera resultat, organisera och driva effektiva grupper, vara tydliga och ge feedback, kunna lyssna och relatera. Ser vi till vad såväl chefer som unga medarbetare säger växer bilden av tigertämjaren fram. Chefen måste kunna tämja alltmer ostyriga medarbetare. Men också alltmer hungriga kunder och chefer/ägare ska hållas i schack. Samtidigt ska den inre striden med de egna ambitionerna föras. Ett enda ögonblick av bristande uppmärksamhet kan vara ödesdigert.

Om 70-talisterna kommer att välja tigerburen avgörs av om de uppfattar uppdraget som möjligt. Chefskap, enligt 70-talister, måste vara en Mission Possible ur två avseenden. Dels måste det vara möjligt att göra ett bra jobb. Samtidigt måste det vara möjligt att leva ett normalt liv.

60 procent av såväl chefer som 70-talister ser "familjeanpassning" som avgörande för att göra chefskapet mer attraktivt. Arbetet har inte alls den starka ställningen i människors liv som det hade när många av dagens chefer blev chefer. Dagens unga villkorar på ett helt annat sätt än tidigare sitt arbetsliv. Eller med ord från en 70-talist: "Det viktigaste för mig är att jag hinner med mig själv och min familj vid sidan av mitt arbete så att säga. Jag vill kunna jobba och göra bra ifrån mig så att jag känner stolthet i min prestation, men även kunna komma hem och vara en bra förälder till mina barn."

Vad kan vi då göra för att skapa rimliga förutsättningar för morgondagens tigertämjare? Här är sju möjliga vägar. Förmodligen finns det sjuttiosju till:

1. Gör fler till chefer. Sverige ligger i Europatoppen sett i antal medarbetare per chef. Med mindre grupper kan arbetsbelastningen sjunka, kontakten mellan medarbetare och chef öka och steget från medarbetare till chef blir mindre. Både chefsrollen och kombinationen chef och "liv" blir lättare.

2. Ge chefen en assistent. Ett alternativ till fler chefer kan vara att återinföra forna tiders sekreterare i ny tappning. Låt någon annan göra det som chefen absolut inte måste och låt chefen koncentrera sig på chefskapet.

3. Jobba med de orimliga kraven och förväntningar på chefer. Vi förväntar oss att de ska vara superhjältar, samtidigt som vi inte vill ha en superhjälte till chef.

4. Gör familjen okej. Öka flexibiliteten i arbetstiderna. Gör det möjligt att ta med barn till jobbet. Skapa en kultur där barn är möjliga och rent av önskvärda.

5. Förstärk mentorskap och stöd i personalfrågor. Ge unga och nya chefer ett stöd som gör det möjligt för dem att lyckas i chefsrollen.

Annons

Förstärk personalfunktionen så att chefer inte står ensamma med svåra personalfrågor.

6. Gör konflikter okej. Svensk kultur är konsensusinriktad och svenskar väjer gärna för konflikter. Men samtidigt är konflikter nödvändiga, det är de som för utvecklingen framåt.

7. Sälj chefsjobbet och fånga upp de intresserade snabbare. Många är intresserade av att bli chefer. Men det är samma människor som är intresserade av annat. Det gäller att tidigt konkurrera om de engagerade och lämpliga. Chefserfarenheten måste därför komma in tidigt i karriären.

Björn Bergman,

@05 Funktion olåst inget indrag:ordförande Ledarna

Mats Lindgren,

@05 Funktion olåst inget indrag:vd Kairos Future

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons