Annons
Nyheter

Vem tar rygg på Rune i Trelleborg?

Nyheter • Publicerad 4 maj 2009

I sport och affärsliv hakar man på framgångar. Nyligen garanterade Rune Andersson, Mellby Gård AB, hans gård ligger utanför Hässleholm, tillsammans med partnern och vd:n i Älvsbyhus, Donald Johanson, en Trelleborg-emission med 450 miljoner; hur mycket de får återstår att se. En annan intresserad placerare är Sten K Johnson, Midwaykoncernen chef. Antagligen är aktien lågt värderad medan företaget är bra; viktiga köpsignaler.

Publikt knyts intresset till att Rune Andersson var vd i Trelleborg på 80-talet till 1990 då aktien steg 2 000 procent; en miljon i aktier 1982 blev 20 miljoner vid en försäljning 1989. Rune lämnade även styrelsen 2002. Han driver familjeägda Mellby Gård, en företagsgrupp som omsätter cirka sex miljarder om året.

Annons

Sten K Johnson började sin bana som ung ekonom i Trelleborg. Donald Johansson är en driven företagschef. Han och Rune äger Älvsbyhus; Sveriges största och starkaste småhustillverkare i krisens Sverige. Kan en framgångssaga upprepas i Trelleborg? Aktiens värde bestäms givetvis av lönsamheten men också av marknadens intresse för den. Välkända aktörer drar intresset till aktien. Även konjunkturen är viktig.

Rune tror att krisen i USA är på väg att bottna men känner osäkerhet i Europa. Tyskland har val i höst och dras enligt tyska analyser med en övertalighet i sin industri på cirka en miljon människor; följden av en statlig stödpolitik. Före valet lär det inte bli avskedanden. Men vad händer sedan? I Finland råder en liknande situation fast talen är lägre. Tyskland är vår främsta exportmarknad. Svag ekonomi slår mot vår export, som hittills klarat sig bättre än euroländernas till följd av lägre kronkurs.

Även statsskulden i vissa euroländer oroar Rune. Anser europeiska centralbanken (ECB) att euroområdet solidariskt ska ta hand om dem läggs en tung börda på Tyskland, vilket skapar fler frågetecken för vår export till den största europeiska ekonomin.

Givetvis kan ingen – inte ens Rune, Donald eller Sten K – säga något om Trelleborgs framtid. Företaget är välskött och har bra produkter; en svaghet är kanske att 30 procent av omsättningen bestäms av fordonsindustrin, vars konjunktur är skakig. Dessutom har företaget en ung dugande vd, Peter Nilsson, son till tidigare Cardo-chefen Lennart Nilsson.

Men det ska också sägas att under 80-talet var det många, inte minst i Malmös affärsvärld, som undrade hur det skulle gå i Trelleborg AB. Ingen kunde i sin vildaste fantasi drömma om, att den som köpte aktier skulle se dem tjugodubblas på mindre än ett decennium.

Hade jag påstått det i min Bissniss-krönika, i Arbetet, hade jag nog fått veta att jag var galen. Inte desto mindre hände det. Kan det upprepas?

Sven Bergquist

Fristående skribent. Han har varit ledarskribent i flera liberala tidningar, ekonomikrönikör i Arbetet och informationschef på Sydkraft AB.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons