Vem ska Egil Ahl bjuda upp?
Kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, Egil Ahl, och hans socialdemokratiska partivänner ser förstås tacksamt på hur oppositionen i kommunen har svårt att samla sig. Men vem är socialdemokraternas partner? Partiet låg i TA:s opinionsundersökning på drygt 42 procent. Det betyder att det är osannolikt att man får egen majoritet. Och det betyder i sin tur att Egil Ahl måste få stöd från ett eller flera andra partier, för att bli utsedd till kommunstyrelsens ordförande. Något sådant samarbete finns inte.
Egil Ahl kan klart söka sig vänsterut – till ett parti där en av fullmäktigekandidaterna gjort klart att Kuba är en lysande demokrati som Sverige bör ta efter – och hoppas att det räcker till majoritet.
Kanske hoppas Egil Ahl fortfarande på moderaterna. Det är något som "alla" moderater säger sig vara emot, och som inte bara skulle gräva en avgrund mellan de borgerliga partierna, utan också mitt i Trelleborgsmoderaterna.
Det finns inte heller några företrädare i andra partier som går till val på att stödja Egil Ahl, så hans position är svår. Något besked om samarbetspartner kommer vi inte heller att få. Illusionen om egen majoritet lever.
Och det ska åstadkommas med ett matt valprogram, där de socialdemokratiska profilfrågorna är att säga nej till förändringar av politiken, och genom att upprepa tomma fraser om att alla ska med – vad vi ska med till är däremot oklart.
Den stora valdragaren, en idé som kläcktes av socialiseringsivrarna i SSU, blev "gratis" körkort åt alla gymnasieelever. Men det vallöftet var nog inte särskilt väl kalkylerat. Definitivt inte ekonomiskt, eftersom inga beräkningar över kostnader finns. Och kalkylen att det skulle köpa röster var förmodligen också slarvigt ihopräknad, eftersom ytterst få är intresserade av att arbeta ihop skatt för att betala andras körkort.
En bra skola som lär barnen att läsa och skriva och som ger gymnasieeleverna en kvalificerad grund för att klara universitetsstudier eller att komma ut i yrkeslivet är vad som efterfrågas. Att skaffa jobb är däremot svårt i ett land där ungdomsarbetslösheten är så hög att regeringen inte vågar tala om den. Trygghet i utanförskapet är tydligen viktigare än att få vara med innanför.
Trelleborgs Allehanda har länge efterlyst en ordentligt samlad opposition. Den önskan handlar om att det ett maktövertagande ska vara väl förberett, där väljarna på förhand vet vilka förändringar en ny politisk majoritet vill åstadkomma, och där politiken efter valdagen inte kommer att präglas av bråk om politiska positioner.
Ett maktskifte behövs för att Trelleborg ska utvecklas bättre, föratt entreprenörskapet ska växa, för att utbildningsnivån ska höjas, för att invånarnas inkomster ska öka, för att medborgarna ska få mer att säga till om, för att sätta i gång ett rejält integrationsprogram med utgångspunkt i jobb och egenmakt, för att kommunen ska koncentrera sig på kärnverksamheten och för att skatten ska hållas tillbaka.
En opposition som verkligen tror och vill göra något, borde kunna visa det i god tid före valet. Att motståndaren är en idélös socialdemokrati gör bara den saken ännu viktigare. En opposition som tar över har nämligen inte råd att misslyckas.