Annons
Nyheter

Vellinge vill inte vela

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2006
Lars-Ingvar Ljungman BILD: Tomas Nyberg
Lars-Ingvar Ljungman BILD: Tomas NybergFoto: 

Den nye kommunstyrelseordföranden Lars- Ingvar Ljungman (m) presenterade i går sin första kommunbudget för Vellinge. Skattesatsen ligger kvar på 18,50 kronor per intjänad hundralapp – att jämföra med Trelleborgs 20,36 kronor. Men marginalerna i budgeten är små, och i planen för 2008 och 2009 kalkyleras till och med för minus på sista raden. Lars-Ingvar Ljungman sätter dock hoppet till att bokslutet när 2007 är till ända ska bli gladare än de siffror budgeten visar i dag.

Budgeten består inte enbart av resultat- och balansräkningar utan också av kvalitetsmål – nog så viktigt. En av framgångsfaktorerna som ska mätas heter "frihet". Och hur mycket frihet som uppnås räknas i äldreomsorgen av hur stor del som läggs ut på privata entreprenörer. Men Lars- Ingvar Ljungman erkänner att det för individen – eller anhöriga – i Vellinge inte finns någon frihet att välja hemtjänst eller särskilt boende. Den plats man anvisas är den man får.

Annons

Frihet kan mycket väl vara en bra faktor att mäta – men då ska det naturligtvis handla om individers och familjers möjlighet att påverka sin situation – att i praktiken få välja mellan olika leverantörer av tjänster. Den nye kommunstyrelseordföranden säger att Vellinge kommun ska sträva ditåt, men ger inga löften om hur och när det ska genomföras.

Nu har de privata entreprenörerna också en annan viktig roll – det erkänner även oppositionens Willy Olsson (s). Han tycker visserligen att sex av åtta vårdboenden i privat regi är för mycket, men menar att med fler aktörer så får man något att jämföra med både vad gäller kvalitet och kostnader. Det är en viktig poäng och långt ifrån den benhårda syn på entreprenörer som hittills varit gällande bland partivännerna i Trelleborg – där socialdemokraterna i sitt valprogram slog fast att "överallt där man har prövat privatisering har servicen till gamla och funktionshindrade blivit både sämre och dyrare".

Sextetten (m, fp, c, kd, spi och mp) i Trelleborg vill annorlunda, och nu det återstår att se om den nya politiska ledningen under Ulf Bingsgård (m) lyckas få till en förändring i mer entreprenörvänlig riktning. Förhoppningsvis kan även socialdemokraterna Trelleborg våga ompröva sin inställning, åtminstone i någon grad.

I dag torsdag presenterar för övrigt den avgående kommunstyrelsens nästa års budget för Trelleborg. Det är en märklig situation.

Det tilltänkta kommunalrådet, Ulf Bingsgård (m), har inte varit delaktig alls i budgetarbetet och inte inbjudits till att delta i kommunstyrelsens behandling av den. Det är viktigt att överlämnandet av det politiska ansvaret sker med bästa vilja och med största ansvar för den fortsatta skötseln av kommunen. Det är när allt kommer omkring för medborgarnas skull som politikerna sitter där de gör, inte för sin egen. Även om man själv som politiker tror sig kunna göra ett bättre jobb med Trelleborgs framtid, så måste man ge efterträdarna bästa möjliga förutsättningar.

Från Vellingehåll trycks det för övrigt också på vad gäller E 6-utbyggnaden till Trelleborg. Det är bara att hålla med om att den bör sättas i gång, innan pengarna ryker i väg någon annanstans. Eventuella nya dragningar än de som är miljöprövade får inte äventyra tidsplanen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons