Annons
Nyheter

Varning för bombhålsnämnden

Nyheter • Publicerad 22 november 2007
Byggnadsnämnden föredrar "bombhål" framför hus. BILD: CLAES NYBERG
Byggnadsnämnden föredrar "bombhål" framför hus. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Rivningshålet efter Tryckarehusen i centrala Trelleborg var tänkt att bebyggas med ett HSB-hus. Planerna var så långt gångna att flera lägenheter redan reserverats. Det som erbjöds var ett citynära boende, inte minst lockande för många i övre medelåldern som tröttnat på att hålla ordning på sina villor och trädgårdar. En köpstark grupp, som handelsmännen i Trelleborg borde vara mycket intresserade av. I huset var för övrigt också affärslokaler inplanerade.

Men Handelsklubben i Trelleborg valde i stället att haka upp sig på att ett antal p-platser skulle försvinna med det nya huset.

Annons

Det är också med hänvisning till just detta som byggnadsnämnden, vars vice ordförande Gert Rosenquist (spi) tidigare var ordförande i Trelleborgs handelsklubb, stoppar HSB-projektet.

Visst måste det finnas hyfsad tillgång av parkeringsplatser i närheten av citykärnan. De som finns ska smygas in snyggt och ska användas smart – arbetsplatsparkeringar kan till exempel omvandlas till besöksparkeringar på helger. I Trelleborg finns också hyfsat med p-platser om man jämför med andra städer, men city kan aldrig konkurrera med externhandelns främsta konkurrensfördel – de stora p-ytorna.

Ett attraktivt centrum handlar om annat än stor tillgång på p-platser just utanför butiksdörrarna. "Bombhålstomter" lockar ingen. Det ger en död yta i staden och ger ett intryck av en stad på nedgång. Precis motsatsen till den bild som Trelleborg – inte minst genom Leva & Bo-utställningen – arbetat så hårt för att bryta.

Ett av de viktigaste projekten för Trelleborg är att levandegöra en större del av centrum. Ett stort sår på en av de mest attraktiva tomterna gör det oerhört mycket svårare att få till stånd det nödvändiga lyftet av de östliga delarna i centrum – något som också handelsklubben tjatat om. Precis som stadsbyggnadschefen Stefan Ferm påpekar, så riskerar Trelleborg nu att stå där med ett tomt hål mitt i city fram tills nästa högkonjunktur.

Byggnadsnämndens ordförande Leif Sjögren (c) och dess vice ordförande Gert Rosenquist (spi) röstade tillsammans med övriga alliansledamöter och sd emot att ge byggnadslov. Det trots att HSB hela tiden haft med sig både den nya och den gamla kommunledningen på sina planer – bland annat undertecknade kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (m), så sent som i maj ett tillägg i HSB:s köpekontrakt.

Gert Rosenquist säger på nyhetsplats i dag att kommunledningen drivit ärendet för långt men att byggnadsnämnden inte kan ta några hänsyn till konsekvenserna av sådant.

I stället är det p-platsnormerna och handelsklubbens krav som styr. Med den snäva synen på sin myndighetsutövning så kan byggnadsnämnden lika gärna döpas om till bombhålsnämnden.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons