Annons
Nyheter

Värna allas delaktighet

Nyheter • Publicerad 26 juni 2006

I våras antog riksdagen en lag som slår fast att ingen elev får utsättas för diskriminering på grund av religion eller ateistisk övertygelse. Alla ska ha en självklar rätt att utöva sin tro och därför ska skolan förhålla sig opartisk till religionerna. Syftet med den nya lagen är att alla elever ska kunna vara med och att de ska känna sig delaktiga. Jag, som ombudsman mot etnisk diskriminering (DO), menar att ett sätt för skolan att göra detta är att fira avslutningen på en neutral plats och inte i kyrkan.

Under de senaste veckorna har ledarskribenter, debattörer och främlingsfientliga krafter ondgjort sig över mitt förslag. Felaktigt har det påståtts att DO förbjuder traditioner och psalmtexter – trots att jag varken kan eller vill förbjuda något sådant. Mitt uppdrag som DO är att arbeta mot diskriminering och uppmärksamma tillfällen där det kan förekomma. Skolavslutningen är ett exempel på ett sådant tillfälle.

Annons

De som försökt misskreditera DO:s antidiskrimineringsarbete ignorerar den konflikt som finns mellan att skolan ska vara religiöst neutral och att åtskilliga elever och föräldrar upplever religiös diskriminering i skolan.

Skolan har enligt lag ansvar för att förhindra och förebygga att elever blir kränkta eller diskriminerade. Det finns icke-kristna elever och föräldrar som accepterar att fira avslutningen i kyrkan. Men det finns också de som känner stor olust inför att vara i kyrkan på skolavslutningen.

Eftersom vi på DO vet att det finns icke-kristna elever och föräldrar som inte är med på skolavslutningen på grund av att den hålls i en kyrka, vill vi framhålla för skolan att det är ett problem. Alla elever ska ha rätt till en vacker skolavslutning att minnas, oavsett om eleven är kristen eller inte.

I Sverige har vi religionsfrihet och som DO är jag mycket positiv till att skolan i sin undervisning på olika sätt synliggör det mångreligiösa samhället. Det kan handla om att man besöker olika kyrkor, tempel, synagogor eller moskéer eller i undervisningen visar på likheter och olikheter mellan olika religioner. Men man bör inte lämna företräde för någon enskild religion eller trosuppfattning. Religion får inte vara en orsak till att en elev upplever obehag eller känner sig diskriminerad och därför inte kan vara med på skolavslutningen.

Traditioner är en mycket viktig del av en människas identitet. Och det finns många traditioner. För att skolan ska vara en skola för alla är det viktigt att alla kan känna igen sig i de gemensamma traditioner som skolan skapar. Det betyder inte att vi ska sluta fira midsommar eller sluta hissa den svenska flaggan vid högtidsdagar. Det betyder inte heller att det inte finns plats för många av våra gamla svenska traditioner i skolan. Men de traditioner som finns i skolan ska vara utformade så att alla kan vara med och så att ingen ska behöva känna sig ensam och utanför.

Katri Linna,

ombudsman mot etnisk

diskriminering (DO)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons