Nyheter

Varken guld eller gröna skogar

På metallföretaget Bolidens hemsida kan intresserade småsparare läsa om hur bolaget arbetar med socialt ansvar och hållbarhet.
Nyheter • Publicerad 18 september 2013

Hugade spekulanter får lära sig att miljöansvar innebär ett ständigt arbete med att minska verksamhetens miljöpåverkan, genom att investera i och använda oss av den bästa tillgängliga tekniken och arbetsmetoderna.

Boliden lovar guld och gröna skogar på en och samma gång. Att 707 tungmetallförgiftade chilenare på måndagen lämnade in en gemensam stämningsansökan till Skellefteå tingsrätt på 130 000 kronor per person är inget som framgår av Bolidens värdekedja.

Bakgrunden till stämningen är att Boliden i mitten av 1980-talet hanterade sitt gruvslam genom att exportera gifterna till Sydamerika: Drygt 20 000 ton avfall skeppades från smältverket i Skelleftehamn till hamnstaden Arica, för sedan att dumpas i den chilenska marken.

Gruvslammet uppges ha innehållit 17 procent arsenik samt höga halter av bly och kvicksilver ch för besväret att ta hand om Bolidens gifter fick det chilenska bolaget Promel cirka 10 miljoner kronor.

Affärsuppgörelsen är en påminnelse om nyttan med internationell miljölagstiftning och globaliseringens ojämlikheter. För även om stora framsteg har gjorts sedan 1985, har Boliden fortfarande ett moraliskt ansvar för vad som hände för snart 30 år sedan.

Att Boliden lägger skulden på chilenska myndigheter och sitt chilenska partnerföretag, som för övrigt gick i konkurs 1993, rimmar illa med företagets sociala och miljövänliga profil. Har Bolidens gifter varit en direkt orsak till upprepade fall av exempelvis cancer och kronisk hosta ska offren ersättas.

Mattias Karlsson
Lars Kriss
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.