Annons
Nyheter

Varför är Sahlin så arg?

Nyheter • Publicerad 25 maj 2009

Det ingår i Mona Sahlins politiska uppdrag som oppositionsledare att förbanna de borgerliga för allt elände som händer. Den svenska exporten utgör ca 52 procent av BNP. När efterfrågan faller i omvärlden faller också efterfrågan på svenska exportvaror. Det ingår i Mona Sahlins uppdrag att ge den borgerliga regeringen hela skulden för allt som händer i den internationella ekonomin. Detta uppdrag fullföljer hon med all den intellektuella förmåga hon kan mobilisera.

De borgerliga partierna har begått den politiska dödssynden att vinna majoriteten av väljarna, och ta regeringsmakten. Det kan socialdemokratin aldrig förlåta.

Annons

Socialdemokratin hade regeringsmakten i 44 år, 1932-1976, undantagandes Bramstorps ”semesterregering” sommaren 1936. Det är ett internationellt unikt maktmonopol; enda motsvarigheten är PRI, det institutionaliserade revolutionspartiet i Mexico.

Vänstern tog över statstelevisionen och predikade socialism för småbarnen.

Socialdemokratin växte samman med myndigheter och organisationer. Det var en självklarhet att generaldirektören för AMS skulle vara socialdemokrat. Chefen för bostadsstyrelsen – huvudman för bostadspolitiken – skulle vara socialdemokrat.

Skatteverket är en myndighet som på biograferna gjort reklam för socialdemokratins skattepolitik.

LO har finansierat socialdemokratin och har kunnat diktera lagstiftningen. Hyresgäströrelsen och HSB har stått under socialdemokratiskt styre.

Borgerligheten har gett upp på nästan alla punkter. Gunnar Sträng skärpte progressiviteten i skattesystemet extremt 1971. De borgerliga vann valet 1976, men behöll Strängs skatteskalor. Högsta marginalskatten var 85 procent, den sammanlagda skatten på aktieutdelningar var 88-93 procent.

Nu har vi en borgerlig regering. Den behåller ”värnskatten”, en nullitet för de offentliga finanserna men en straffskatt på utbildning och arbete.

När Reinfeldt kröntes till partiledare förklarade han i en intervju i SvD att moderaterna skulle acceptera LO:s makt över lönebildningen. Ekonomins viktigaste marknad, arbetsmarknaden, skulle alltså inte få fungera som en marknad med konkurrens. Den skulle vara reglerad, eftersom LO ville ha makten.

Staten har två TV-kanaler, vilket är lika logiskt som att staten ska ha två tidningar.

Socialdemokratin införde evig skatt på värdestegring på egen bostad. I hela västvärlden har bara Sverige och Portugal denna skatt – en finansiell terror mot dem som flyttar. Den borgerliga regeringen administrerar snällt detta arv från socialdemokraterna.

Annons

Med det långa regeringsinnehavet, och symbiosen med myndigheter och organisationer, har socialdemokratin vunnit kampen om det politiska tänkandet.

Så vad har Mona Sahlin att klaga över?

Nils-Eric Sandberg har varit ledarskribent i Dagens Nyheter och är publicist i ekonomiska och filosofiska ämnen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons