Nyheter

Varför alltid kommunanställd?

Först kommer kommunen, sen kommer ingenting, sedan kommer ingenting och sen kommer Region Skåne.
Nyheter • Publicerad 14 september 2004
Låt fröken starta eget. arkivbild: Erik G Svensson
Låt fröken starta eget. arkivbild: Erik G SvenssonFoto: 

Kommunen är den överlägset största arbetsgivaren i Trelleborg. I heltider handlar det om 3000 jobb – betydligt fler räknat i antal personer. Därefter kommer Region Skåne med omkring 1000 anställda.

Det handlar om sektorer där kvinnodominansen är mycket stor. Nära 80 procent av de kommunanställda är kvinnor. Det handlar ofta om deltider, låga löner och dåligt inflytande över arbetssituationen.

Många kommun- och landstingsanställda kvinnor har liten eller ingen erfarenhet av andra arbetsgivare.

Hos många finns det en rädsla för privatiseringar. De lokala socialdemokraterna, Trellesossarna, är också kategoriskt motståndare till att bjuda in privata alternativ.

Det ska med en gång sägas att det inte finns något självklart samband mellan privat arbetsgivare och ett trevligt arbetsklimat, inflytande över arbetet och goda löner. Tvärtom finns förmodligen de absolut sämsta arbetsgivarna i det privata näringslivet. Men också de bästa.

Och framför allt är det viktigt att kunna byta arbetsgivare utan att nödvändigtvis byta yrke.

Det är en sak att se till att få fler män i de kvinnodominerade yrkena, och att få kvinnor att våga pröva andra jobb.

Men inga jämställdhetsplaner i världen lär hjälpa om man inte aktivt ser till att ändra förutsättningarna.

Att lägga ut kommunal verksamhet på stora privata entreprenader, som Vellinge i stor utsträckning gjort, är inte särskilt fantasifullt.

Betydligt mer spännande är att välkomna småskaligheten, och låta de som jobbar i kommunen utforma sina egna verksamheter och jobba med sin egen kundkrets.

Det betyder mindre centralstyrning, fler val och större inflytande för såväl medborgare som anställda vad gäller barnomsorg, skola, och äldrevård.

Låt föräldrar välja skola åt sina barn, låt personal som ser behov av en förskola i ett område starta en sådan och låt vårdbiträdet i hemtjänsten som har egna idéer om hur det borde fungera få chansen att göra det. Uppmuntra nya former i stället för att motarbeta dem!

Privat, kooperativt eller någon annan form – släpp på begränsningarna och de inskränkta principerna.

Det är synd att rådhusregeringen så benhårt håller kvar vid de gamla lösningarna. Här finns kraft att frigöra – Trelleborgs största arbetsgivare skulle må bra av konkurrens. För att inte tala om hur glada medborgare och anställda skulle bli.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.