Nyheter

Vårdnadsbidragär ingen bra idé

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2006

Vårdnadsbidrag för den som tar hand om sina egna barn i hemmet är kristdemokraternas hjärtefråga. Vinner alliansen valet så kommer partiet att få igenom det i någon form. Folkpartiets kursändring i frågan har öppnat för det.

På det lokala planet har moderaterna, folkpartiet och centern kommit överens om att införa ett nytt system för barnomsorg om de kommer till makten. Med en check kopplad till barnet ska föräldrarna själva välja vilken typ av omsorg de vill ha och hos vem. En öppning för fler alternativ, också privata, således. Det är en bra lösning för att öka valfriheten och det egna inflytande över barnens omsorg.

De tre partierna föreslår också ett kommunalt vårdnadsbidrag på 3 000 kronor. Kd vill ha ett beskattat vårdnadsbidrag på 6 000 kronor.

Den subventionerade förskoleverksamheten, dagis i dagligt tal, kom i grunden till för att småbarnsföräldrarna, läs kvinnorna, skulle kunna komma ut i arbete. En anställd tar hand om flera andra familjers barn. Samhället tjänar på det, genom att fler kan jobba. Ett vårdnadsbidrag subventionerar däremot att någon ska vara hemma med sitt barn i stället för att arbeta. Det hänger inte ihop med alliansens fler-i-jobb-program.

Vårdnadsbidrag blir i praktiken en förlängd föräldraförsäkring på låg nivå. Det räcker med det system som finns. Vårdnadsbidraget är en bakvänd lösning, enligt svensk bidragsmodell. Det rätta sättet att flytta besluten till familjerna är att sänka skatten på arbete och att sammankoppla dagisavgiften med tiden barnen är i omsorgen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.