Annons
Nyheter

Var finns Rooliganerna?

Slödder tog över staden för några timmar. Men Trelleborg hade ändå, efter omständigheterna, tur. Meningslös materiell förstörelse, men inga allvarligare personskador. Det kunde ha slutat betydligt värre.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2004

Enligt tidningsuppgifter ska ligisterna ha planerat attacken mot Trelleborg sedan en tid tillbaka, och spridit budskapet via chatsidor på internet. Att delta i förstörelseattacker är uppenbarligen attraktivt för delar av mänskligheten. Några svårare konsekvenser blir det sällan för den som deltar i den här typen av kravaller. Merparten får en buss eller tågresa tillbaka. Man kan undra vad de säger till mor där hemma. "Hur gick det i matchen" är ju ändå en fråga som är svår att besvara för en huligan på stan. Fotboll och politiska toppmöten är de två populäraste förevändningarna för att samla ihop en grupp idioter, maskera sig, kasta sten, glasflaskor och kriga med polisen. Organisationen av sånt här är ofta professionell. Huliganbråken, vars form importerats från England, är inte sällan organiserade av män som nått en bra bit över myndighetsåldern, som kan leva normalt i veckorna men som i helgerna finner det oändligt roande att slåss med motståndare av annan tröjfärg. Deltar polisen i huliganbråken så blir det till ett extra plus. Ligisterna i Trelleborg hade inte gjort upp med några motståndare ur andra klubbanhängarled. Här var det allmänheten och egendom som var fienden, och så förstås polisen. Fotbollen då? Vad ska den göra? Lägga ned? Att ha en måttligt betydelsefull inomhusturnering som ursäkt för att samlas och slå sönder stan måste väl vara en tämligen ny företeelse. Polis eller arrangörer kan inte ha haft en aning om att detta skulle vara någon, som det brukar heta, högrisktillställning. Ändå hade tydligen trelleborgspolisen begärt en hotbildsanalys från rikspolisen. Att den inte gav besked om något hot är inte så mycket att säga om. Det faktum att polisen faktiskt ändå gör sådant och avsätter åtta poliser för att övervaka ett försäsongsarrangemang, visar att en beredskap alltid är nödvändig när det bjuds på fotboll. Man kan tycka om fotboll hur mycket som helst, man kan klart inse att de som maskerar sig och kastar stenar och flaskor inte bryr sig om fotbollen ett dugg, men huliganer är ändå ett fotbollens problem. Det är dyra poliser som samhället ställer upp med, det är dyra fönsterrutor som krossas, och vem som helst som råkar befinna sig på fel plats kan skadas. Huliganer är fotbollens värsta fiender. Fotbollen måste på allvar delta i arbetet med att få bort dem. När Trelleborgs FF vill flytta derbyt mot Malmö FF till Malmö Stadion så angavs säkerhetsskäl. Det kanske ligger mer i det än man kunnat ana. Merparten av huliganerna kom visst från Danmark. Är det någon som minns Rooliganerna? Dem saknar vi.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons