Nyheter

Välkomna, farliga pengar

Svenska kommuner räddas av återbetalda försäkringspremier. Men risken är att verkliga problem döljs.
Nyheter • Publicerad 6 september 2013
Inga pengar växer här.
Inga pengar växer här.Foto: Foto: Nicolas Armer
Inga pengar växer här.
Inga pengar växer här.Foto: Foto: Nicolas Armer

Varje år vid skatteåterbäringstid upprepas budskapet att svenskarna får miljarder kronor insatta på sina bankkonton. Kvällstidningar gör enkäter med människor som får svara på frågan vad de ska göra med sina pengar. Resa, pryl eller fest?

Skatteåterbäring blir lite som en lotterivinst. Att det i själva verket är egna pengar som lånats ut till staten är det få som bryr sig om.

På ett liknande sätt hanterar en del kommuner de återbetalningar av premier som försäkringsbolaget Afa gjort de senaste åren. När beskedet om årets återbetalning kom kunde flera kommunalråd och ekonomichefer andas ut. Ystad får 29 miljoner kronor och kommunalrådet Kristina Bendz (M) kan konstatera att de nio som kan tas in i nästa års budget gör att en skattehöjning kan undvikas. (YA 5/9). Trelleborg räknar med 30 miljoner, men ännu gladare är man i Kristianstad där 70 miljoner fyller på kommunkassan. Pierre Månsson (FP) tänker dock inte dra tillbaka sin skattehöjning på 60 öre, eftersom Afa-pengarna är ”engångspengar för i år”.

Oaktat de bakomliggande orsakerna till skattehöjningen är Pierre Månssons syn på Afa-pengarna riktig. De är inget att basera beslut för framtiden på.

Pengarna kommer inte från himlen, det är premier som kommunerna en gång satt av till sina anställda i de kollektivavtalade försäkringarna. De ger extra ersättning utöver det som kommer från försäkringskassan. Men när sjukförsäkringsreglerna ändrades och färre fick rätt till ersättning sjönk också Afa:s utbetalningar rejält. Det har lett till att Afa inte tagit in några nya premier utan i stället betalar tillbaka tidigare inbetalda. Även nästa år kan det bli aktuellt med återbetalningar. Men i framtiden kommer kommunerna åter att få betala premier. Om sjukförsäkringen görs mer generös påverkas också premierna.

I Dagens Samhälle (5/9) konstateras att många svenska kommuner står inför kostnadsökningar de kommande decennierna. Behoven inom äldreomsorgen växer, pensionsskulder till gamla anställda ska betalas ut, och stigande räntor kan öka kostnaderna för investeringar.

Den kommunledning som konstaterar att Afa-pengarna räddar årets bokslut ska vara försiktig med sitt glädjetjut. Ska den egna förmågan att balansera ekonomin bedömas ska de pengarna lyftas bort. Fel hanterade riskerar Afa-pengarna att snarare stjälpa än hjälpa på lång sikt. De kan bidra till felprioriteringar görs och att nödvändiga åtgärder inte vidtas. Då riskerar färden snart att sluta i ett hårt berg av skattehöjningar.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.