Annons
Nyheter

Välkommen världen!

Nyheter • Publicerad 27 augusti 2008
En ny värld väntar. ARKIV: Hasse Holmberg/Scanpix 2006Foto: 

Invandringsfrågor väcker debatt. En moderat arbetsgrupp med migrationsminister Tobias Billström i spetsen vill nu göra det ännu tydligare att här i Sverige följer vi minsann svenska lagar, ungefär. Mer än så är det svårt att sluta sig till av det utspel som gjordes häromdagen även om socialdemokrater som riksdagsledamoten Veronica Palm skriker högt om att nu försöker m minsann ragga röster från högerextrema.

Förslaget om att sätta asylsökande i något som kan liknas vid kommunarrest är samtidigt något som s delar med m. Ett i grunden acceptabelt förslag, så länge det handlar om icke-medborgare, som ansöker om en ynnest i form av ett tillstånd att uppehålla sig här i landet. Men som likväl angrips för att det strider mot likabehandlingsprincipen. Den avgörande frågan är naturligtvis om medborgarskapet ska anses ha någon betydelse.

Annons

Viktigast är att debatten sansar sig. Sverige är i stort behov av invandring, har alltid varit och kommer framöver att bli i ännu större utsträckning. Samtidigt är det tämligen uppenbart att det finns större behov av framtida invånare som sköter sig och bidrar till den allmänna välfärden, än av invånare som gör sitt bästa för att snylta på den.

Det gäller alla.

Och det är väl också i sken av detta debatten om "svenska värden" måste ses. Det samhällskontrakt vi kan sägas ha slutit innebär att vi uttalar respekt för varandra. Kriminella får bot för bättring. Skattesmitare jagas med blåslampa. Det måste naturligtvis finnas balans i statens ingripanden, men i grunden är det inte särskilt kontroversiellt att vi värnar det som kan kallas det gemensamma.

Detta är samtidigt väsensskilt från alla krav på kulturnationalism, som till exempel sverigedemokraterna driver. Det finns inga rationella skäl för att de som bor på samma ställe måste tycka likadant, lyssna på samma musik eller äta samma mat. Tvärtom bidrar det mångkulturella till ett rikare samhälle. Det är i brytpunkten mellan olika traditioner som kreativitetens epicentrum återfinns.

Sverige är, som konstaterat, inte isolerat från omvärlden. Institutet för framtidsstudier har i en ny rapport, som presenterades på onsdagen, slagit fast att invandringen om bara några decennier till och med kan komma att vara avgörande för Sveriges framtida välfärd och välstånd. Man bedömer att migrationen kommer att bli viktigare för befolkningstillväxten än barnalstrandet.

Det är en utveckling som måste välkomnas. Genom att öppna gränserna för fler gör vi mångdubbelt gott: för egen del, för dem som migrerar och för världen i stort.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons