Nyheter

Välfärd är himla bra

Nyheter • Publicerad 9 augusti 2006
Catherine Persson (s)
Catherine Persson (s)Foto: 

Den får anses uppskattad av de flesta. Den är ifrågasatt av en del. Den är med jämna mellanrum utsatt för attacker. Med en logisk regelbundenhet tilltar attackerna, blir intensivare och hoten blir tydligare och mer skrämmande. Regelbundenheten hänför sig så klart till att det är val vart fjärde år. Fokus för attackerna är den berömda svenska välfärdsmodellen. Anfallarna? Ja, i vanlig ordning kommer de på den högra flanken med moderaterna i spetsen.

Välfärdens uppbyggnad är faktisk genialisk. Den fördelar både möjligheter och risker mellan oss människor, över tiden och genom livet. Studiebidrag, gratis högskola och pensioner omfördelar mellan de som arbetar och de som är studenter eller pensionärer. Barnbidrag, förskola och föräldrapenning omfördelar mellan barnfamiljer och de som inte har barn. A-kassa och utbildning är omfördelning mellan de som är arbetslösa och de som har arbete. Gemensamt betald sjukvård via skatterna och sjukpenning är omfördelning mellan sjuk och frisk. Genom livet och efter omständigheterna bidrar vi människor efter förmåga till välfärden och får del av den efter behov.

Förutom att det är genialiskt är det solidariskt och rättvist. Det skapar också trygghet för alla att möta livet i olika situationer, till exempel vid sjukdom eller när man blir förälder. Det bidrar också till frihet att lättare välja livsinnehåll, till exempel att utbilda sig och att få ett arbete. Dessutom är det smart med generell välfärd, till exempel bidrar det till ökad harmoni människor emellan och skapar balans i vårt gemensamma samhälle.

Nu är det inte så att anfallarna som vill attackera och försämra vår välfärd säger det rakt ut. Nej, i stället sker det på ett mera raffinerat sätt genom förslag som succesivt skulle urholka vår gemensamma välfärd. De säger att de vill ha finansiering via skatterna av sjukvården. Samtidigt vill de tillåta att människor med privata sjukvårdsförsäkringar ska gå före i kön på sjukhuset och tillåta utförsäljning av våra sjukhus. De vill nämligen ta bort den lag som i dag förbjuder detta. De vill således låta plånbokens tjocklek avgöra och inte sjukdomens allvar om man ska få sjukvård eller ej. De säger att de vill satsa på än det ena, än det andra. Samtidigt vill de ta bort 250 miljarder kronor. Det skulle betyda färre lärare i skolan, färre undersköterskor i äldreomsorgen och lägre föräldrapenning och sjukpenning.

Vår välfärd är inte fullkomlig. Den måste hela tiden underhållas och utvecklas. Efter den tid som vi lever i. Efter de behov vi har. Efter de gemensamma resurser vi har. Så i stället för att attackera och urholka välfärden tycker vi socialdemokrater det är mycket bättre att satsa. Satsa på sjukvården. Satsa på äldreomsorgen. Satsa på tandvården. Satsningar som ska göra välfärden ännu bättre. Det gör oss alla till vinnare.

Attackerna synes vara riktade mot vår "modell" för välfärd. I själva verket är attackerna direkt riktade mot dig och mig – när vi är sjuka, gamla, unga, föräldrar eller arbetslösa. Så det är inte "bara" en svensk "modell" för välfärd som ska försvaras och utvecklas. Det är allas vårt välbefinnande som står på spel.

Catherine Persson (s)

riksdagsledamot, Trelleborg

catherine.persson@riksdagen.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.