Annons
Nyheter

Vägen bort från Skattehöjarträsk

Nyheter • Publicerad 3 mars 2005
Annika Billström (s), vill prioritera. ARKIV: HENRIK MONTGOMERY/PRESSENS BILD
Annika Billström (s), vill prioritera. ARKIV: HENRIK MONTGOMERY/PRESSENS BILDFoto: 

Statsminister Göran Persson (s) och finansminister Pär Nuder (s) har under den senaste tiden pläderat för skattehöjningar, de sägs vara nödvändiga för att nivån i välfärden ska kunna upprätthållas i framtiden.

Motståndet mot skattehöjningarna har varit stort långt in i LO-leden, och nationalekonomer med vänsterstämpel har förklarat att det är fel medicin. Skattehöjningar är ett hot mot jobben. I stället för att det skapas nya jobb så används pengarna för att kreativt dölja arbetslösheten. Aftonbladet har i en artikelserie klartgjort hur Ams blivit ett redskap för statistikförbättring än för att hitta rätt jobb åt rätt person.

Annons

På torsdagen röt även finansborgarrådet Annika Billström (s) och kommunsekreteraren Tomas Rudin (s) i Stockholm till mot skattehöjarpratet. I en artikel på Dagens Nyheters debattsida skriver de att det är viktigt att pröva varje annan finansieringsmöjlighet innan skattehöjningar kan komma på tal.

Billström och Rudin hänvisar till ett pågående effektiviseringsarbete i Stockholms kommun vilket hittills har frigjort 200 miljoner kronor årligen till angelägna ändamål. Nu går arbetet vidare i Stockholmsmodellen 2010, som presenterades på torsdagen, där målet är att frigöra och omfördela mellan två och tre miljarder kronor inom Stockholms kommuns verksamheter – motsvarande 1 till 2 skattekronor – under de kommande fem åren. Om projektet lyckas och skatteunderlaget förbättras utesluts inte en kommande skattesänkning i Stockholm.

De två debattörerna menar att andra kommuner, landsting och staten bör kunna genomföra liknande projekt för att komma till rätta med effektivitetsbrister och bättre kunna utnyttja de offentliga resurserna. De förespråkar också åtgärder för att fler ska kunna och vilja arbeta längre upp i åren och att staten ställer ökade krav på enskilda att ta större finansieringsansvar – via avgifter – för vissa gemensamma tjänster.

Genom bättre hushållning med den offentliga sektorns resurser finns det kanske inget behov av skattehöjningar, är Billströms och Rudins budskap. De hänvisar till gammaldags socialdemokratisk tradition där största möjliga sparsamhet var en dygd och citerar den legendariske socialdemokratiske socialministern Gustav Möller: "varje felanvänd skattekrona är en stöld av folket". Visdomsord som socialdemokraterna glömde bort under och efter vänsterstormen kring år 1968.

Vice statsminister Bosse Ringholm (s) ryckte på torsdagen snabbt ut och försökte bagatellisera den interna s-konflikten kring eventuella skattehöjningar, genom att uttala att det inte finns någon motsättning mellan att effektivisera offentlig verksamhet och att använda skatteinstrumentet. Kanske inte, Billström höjde själv kommunalskatten i Stockholm med 50 öre efter vänsterblockets maktövertagande 2002, men tycks nu ha kommit på bättre tankar. Det är bara att hoppas att regeringsföreträdarna också hittar vägen bort från Skattehöjarträsk.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons