Annons
Nyheter

Vad har du på huvudet lilla barn?

Svedalas utbildningsnämnd har lagt fram förslaget till kommunfullmäktige att förbjuda barn i skolan att bära heltäckande slöja, nikab, på lektionstid. Några elever med den typen av slöja har inte Svedala kommun i sina skolor, men ändå anses beslutet nödvändigt. 
Nyheter • Publicerad 23 januari 2004

Beslutet har fattats till följd av en motion från Sverigedemokraterna, och motioner med samma innehåll ska behandlas i andra kommuner där Sverigedemokraterna är representerade. Diskussionen kom upp i Sverige förra året i samband med att ett par elever i Göteborg kommit till skolan i just en dräkt som bara öppnade en liten glugg för ögonen. Skolverket gav då skolorna rätten att förbjuda nikab.  Ännu hetare är debatten i Frankrike, med lagförslaget mot förbud av att bära muslimsk huvudduk, judisk kippa och stora kristna kors i skolan. Förbudet ska nu också omfatta muslimska skägg, snusnäsdukar kring håret och sikhiska turbaner. President Jacques Chiracs hållning är att skolan ska vara en icke-religiös plats. Det är en hållning att respektera, men när det kommer till lagar som förbjuder vissa klädesplagg blir det genast betydligt mer komplicerat.  Hur ska gränserna dras? När är ett kristet kors för stort, hur mycket får en sjal dölja, när blir ett skägg muslimskt?  Problemet med att avgöra vilka religiösa och politiska symboler och kläder som ska få bäras är inte nytt. Redan i dag finns liknande förbud som gäller hela det svenska samhället. Politiska uniformer är inte tillåtet. Var går gränsen där, och vad gäller då i skolan?  Är Che Guevara-t-shirten okej? Sydstatsflaggan?  Sovjetsymboler? Och vilka symboler räknas som nazipropaganda?  Införandet av skoluniform tas ibland upp som lösningen, men då Sverige saknar denna tradition i den allmänna skolan så är det något som för de flesta verkar främmande. Eleverna får klä sig efter egen smak och eget tycke. Lärare, elever och föräldrar har sedan att komma överens om det till exempel är tillåtet med keps i lektionssalen eller inte.  Det är också rimligt att det är på skol- och klassrumsnivå som reglerna sätts. Det är läraren som har den bästa uppfattningen om hur hans eller hennes undervisning påverkas och störs av avvikande inslag.  Men i en allt mer komplicerad verklighet behövs ändå riktlinjer. Och det finns en grundregel som förefaller rimlig: elever ska i skolan ha en klädsel som gör att de utan hinder kan delta i alla delar av den obligatoriska undervisningen. För att läraren och annan skolpersonal ska kunna sköta sitta arbete är det också klart att de måste kunna identifiera sina elever, att maskera eller dölja ansiktet är inte acceptabelt. Det oavsett namn på plagget. Ett sådant beslut vore klokare att fatta i Svedala. Att förbjuda just ett klädesplagg, som inte någon i skolan hittills använt, verkar mindre angeläget och genomtänkt.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons