Annons
Nyheter

Vad är det som bygger staden?

Nyheter • Publicerad 14 april 2009

Så har jag fått på sommardäcken. Jag stod där medan luften dallrade i solljuset ovanför asfalten och knoppar strax skulle till att brista. Pappan till en av min sons kompisar jobbar där. Det hör till det trevliga med att bo i en småstad, att känna igen och vara igenkänd.

Jag funderar över Trelleborg. Hur kan vår stad locka unga välutbildade människor att flytta hit? Jag var häromdagen i Lommas nya bibliotek, det ligger så trevligt i åkroken, där hamnområdet håller på att tranformeras till nya bostäder i en väl gestaltad stadsplan.

Annons

Trelleborg kan inte bygga ett nytt Bo01 som i Malmö, inte ett H99 som i Helsingborg, inte heller ett Lomma hamn. Stavstensudde var ett försök till ett kraftfullt grepp för något nytt. Det har hittills blivit ett nytt bostadområde, men inte mycket mer på grund av otillräckliga analyser av de lokala förutsättningarna och ett för snävt synsätt hur en stad kan förändras.

Vad är Trelleborgs signum? Här upptäcks märkvärdiga saker i världsklass, en efter en. Det är Skateholm från yngre stenåldern, det är Trelleborgen och det är Döseryggen längs E6, den egendomliga processionsvägen som överväldigat arkeologerna. Detta är unikt. Det borde räcka för att lägga av trelleborgarnas underlägsenhetskomplex.

Vi har nyss kunnat läsa i pressen att HSB vill riva Hököpinge sockerbruk. Det som skulle gett området spänning, attraktivitet och legitimitet. Utan bruksbyggnaden blir det ett område vilket som helst och det blir obegripligt varför det ligger just där. Trelleborg har fortfarande flera gedigna industribyggnadspärlor. Ångkvarnen är lyckligen renoverad.

Det finns fler, Bryggeriet och Ångpannecentralen vid Nygatan, tegelhallarna med sina skulpturala skorstenar vid Östra infarten, för att inte tala om kalkugnarna i Smygehamn och Minnesbergs tegelbruk. Att ta fasta på det som är unikt, som ger karaktär och förstärka det, kan skapa nya och spännande boendemiljöer. Att se oväntade potentialer i något gammalt och förbisett.

I Malmö pågår ett projekt för Norra Sorgenfri som kallad blandstaden. Där skapas en stad med blandade verksamheter, upplåtelseformer och funktioner. I Köpenhamn testar man en idé, som möjliggör en sorts Klondykesamhälle.

Det ska finnas plats för många olika sorters verksamheter och människor. En hållbar stadsutveckling betyder gradvis förändring och i olika takt, säger man. Variation, plats för egna initiativ.

I Trelleborg är det precis vad som skett och sker i till exempel kvarteren runt Strandgatan och Borgmans gamla handelsgård på väster, Möllers tvätt, en härlig tegelbyggnad som ligger kvar inne på gården bakom bokhandeln, och i kvarteren mellan Ståstorpsgatan och Hedvägen. Det finns möjligheter att ge Trelleborg en egen röst.

Madeleine Brandin

Arkitekt och författare.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons