Annons
Nyheter

Utrikespolitisk ryggrad

Nyheter • Publicerad 14 februari 2007
Carl Bildt (m) visar vad han vill. BILD: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIXFoto: 

Alliansregeringens första utrikespolitiska deklaration, presenterad av utrikesminister Carl Bildt (m) i riksdagen i går, innebär en välkommen förskjutning av fokus. Den borgerliga regeringen inriktar sig mer tydligt än den tidigare socialdemokratiska på ett fördjupat samarbete med andra demokratiska stater för "frihet, fred och försoning såväl i vår egen som i andra delar av världen" – och då främst inom EU. Europatanken ser därmed ut att kunna bli mer än bara flyktigt teoretiserande.

Det europeiska samarbetet är väsentligt i många avseenden, inte minst i ett säkerhetspolitiskt. Att regeringen signalerar ett närmande till de organisationer som aktivt arbetar även med fredsframtvingande operationer visar att den svenska säkerhetspolitiska snålskjutsen är på väg att upphöra. Sammantaget föder detta förhoppningar om fortsatt förändring och ett större ansvarstagande.

Annons

Genom att låta den tydligare utrikespolitiska viljan ge sig uttryck i en ambition att bland annat sända trupp till Darfurprovinsen i Sudan har ett tidigare passivt engagemang ersatts av en önskvärd aktivism.

På samma sätt måste Bildts klarspråk om den negativa utvecklingen i Ryssland välkomnas. Under president Vladimir Putin har vår Östersjögranne blivit allt mer auktoritär. Den forne KGB-agentens illa dolda önskan om att åter göra Ryssland till en stormakt har bland annat medfört att anslagen till den ryska militären har fyrfaldigats under de senaste åren. Putin har också använt landets energileveranser till grannländerna som politiskt påtryckningsmedel. Och i Tjetjenien och andra delrepubliker fortgår övergreppen och brotten mot mänskliga rättigheter.

Sådant ska påtalas. Det finns ingen anledning för Sverige att i dag huka eller krypa för ryssen.

Mest intressant med gårdagens utrikespolitiska debatt var ändå den alternativa utrikesdeklaration som socialdemokraterna presenterade. Denna visade klart och tydligt att det har rått stora motsättningar mellan s-regeringen och dess stödpartier i utrikespolitiken under de senaste mandatperioderna.

I den dagspolitiska debatten har detta varit tämligen uppenbart, men att nu se omsvängningen svart på vitt skänker ytterligare en dimension till den allmänna insikten om vilket omaka samarbete som har styrt Sverige.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons