Utgallrade böckers värde
Varje bok kostade en femma. Denna lördag botaniserade jag bland skänkta och utgallrade böcker – och jag fann ett fynd som verkligen kom att få en stor betydelse för mig.
Det var en utgallrad bok från Månstorps folkbibliotek. På omslaget fanns en bild på en sjuk duvhök men det var titeln som lockade mig: ”Fågeldöd, fiskhot, kvicksilver”. Jag tittade i boken och den andades 1960-tal och jag fascinerades av den världsbild som tecknades i den.
Jag köpte boken och kom att läsa de inledande kapitlen där en annan miljöbok, ”Tyst vår” av Rachel Carson, togs upp. Den kom ut 1963 och blev startpunkten för hela miljödebatten. Jag gick vidare på detta tema och skrev sedan min magisteruppsats i litteraturvetenskap om retoriken i ”Tyst vår”. Detta på grund av en utgallrad bok på en loppmarknad.
Att böcker måste bytas och gallras ut på bibliotek är inget konstigt. Däremot bör utgallrade böcker ges en andra chans på till exempel en loppmarknad. Att mala ner böcker, som man gjorde i Malmö i somras, är ett märkligt sätt att behandla litteraturen. Det som biblioteket anser inte har något värde kan faktiskt ha det för någon annan.
Böcker är fantastiska på att dokumentera sin tid, hur samhällen var uppbyggda och fungerade, hur människor tänkte och agerade. Det gäller både skön- och facklitteratur. Biblioteken blir då en bärare av det förflutna genom sina gamla böcker.
Samtidigt ska biblioteken också vara en mötesplats och fungera som en spegel av sin samtid. Det är här det uppstår en konflikt. Var går gränsen mellan arkivet och mötesplatsen på ett bibliotek? Det finns ingen skarp gräns och biblioteken omfattar båda delar.
Men vikande besöksiffror har lett till att många bibliotek arbetar för att ytterligare förstärka rollen som en mötesplats – och då ofta på bekostnad av de gamla böckerna. Syftet är att hänga med sin tid och vara relevant.
I denna iver glömmer tappas ofta de längre perspektiven bort, det finns ett förflutet och en framtid. Äldre böcker som i dag inte röner stor uppmärksamhet kan mycket väl göra det i framtiden.
Den stora utmaningen för biblioteken idag är att hantera balansen mellan arkivet och mötesplatsen.
Jag tycker att internet är en fantastisk uppfinning men boken som medium har inte på långa vägar spelat ut sin roll som kulturbärare. En utgallrad bok på en loppmarknad ledde in mig på en ny väg.
Det ska tilläggas att jag har ett stort intresse för böcker. På jakt efter en gammal bok på Kungliga biblioteket i Stockholm hittade jag 2002 en osprättad bok från 1851, men det – det är en annan historia.