Annons
Nyheter

Uppvärdera föräldraskapet

Nyheter • Publicerad 9 juni 2006

Att vara förälder kan nog betraktas som den finaste uppgift man kan ha. Inget kan vara viktigare än att ge sitt barn trygghet och kärlek och därmed en bra start i livet.

Att ta på sig sitt föräldraansvar är en betydelsefull samhällsuppgift, och som förälder skall man kunna kräva att man får goda förutsättningar för att klara den. Vi Kristdemokrater vill uppvärdera föräldraskapets betydelse genom politiska beslut och genom attitydbildning.

Annons

Många undersökningar visar att föräldrar vill ha mer tid med sina barn, speciellt under de första åren. Kristdemokraterna vill ge föräldrar och kommuner resurser och laglig möjlighet för att kunna skapa ekonomiska och praktiska förutsättningar för val mellan olika och flexibla omsorgsformer.

Att Kristdemokraterna verkar för att föräldrarna skall ges möjlighet att tillbringa mer tid med sina barn och vill uppvärdera föräldrarollen innebär inte att vi inte inser värdet av en förskoleverksamhet med hög kvalitet. Tvärtom. För att alla föräldrar skall finna alternativ som passar just dem och deras barn måste det finnas en väl utbyggd barnomsorg med olika alternativ.

Som komplement till föräldrarnas omsorg vill vi erbjuda en mångfald av olika sorters barnomsorg; familjedaghem, förskolor, öppna förskolor och fritidshem med olika inriktning och med olika huvudmän. Det är hög tid att politiker slutar låtsas att de alltid vet bäst och börjar se till vad familjerna själva ger uttryck för. Med utgångspunkt i FN:s barnkonvention vill vi Kristdemokrater sätta barnet bästa främst och låta familjen bestämma hur omsorgen om barnen ska utformas.

Jag är glad att jag representerar ett parti som tar föräldrars önskemål om mer tid tillsammans med sina barn på allvar, och jag kommer att fortsätta arbeta för att öka valfriheten för barnfamiljerna, eftersom barnen är det bästa vi har, och barnen behöver familjerna!

Lars-Olof Olsson,

vice ordförande,

kristdemokraterna, Skurup

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons