Annons
Nyheter

Upp till bevis, Löfven

Almedalsveckan börjar tidigare än vad man kan tro. Den börjar en, två eller ibland tre veckor innan det officiella startdatumet.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2013
Foto: Jan-Erik Ander

Då försöker partierna sprida sitt budskap i media för att sätta agendan inför sina respektive partidagar i Almedalen. Och Socialdemokraterna, partiet med stort P, ska givetvis inte vara sämre.

I en debattartikel i Dagens Nyheter tidigare i veckan gjorde partiet anspråk på att återerövra titeln som Sveriges arbetarparti från de nuvarande ståthållarna Moderaterna. Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, meddelade att det var dags att sätta jobben först. En god idé kan man tycka, en stat av socialdemokratiskt mått kräver rejält kassaklirr.

Annons

Dock är det långt ifrån klart på vilket sätt S ska sätta jobben först, och lyckas minska arbetslösheten. Just detta är det gamla arbetarpartiets problem. De har inte lyckats bevisa för det svenska folket hur de ska kunna ”skapa” jobb. Deras utgångspunkt tycks vara att arbetstillfällen är något som staten kan trolla fram, snarare än något som skapas av ett företagsvänligt klimat.

Ifall S-ledaren Stefan Löfven ska framstå som en trovärdig kandidat till statsministerposten är det dags att han börjar förklara hur Socialdemokraterna hade tänkt sig att skapa jobb. Förhoppningsvis kommer han att avslöja hur han ska lyckas med detta trolleritrick under sitt tal i Almedalen den 7 juli.

Mattias Karlsson
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons