Annons
Nyheter

Underskatta inte Schyman

Gudrun Schyman ägnar mer tid åt sitt feministiska nätverk än åt att fylla ut sin riksdagsstol. Hon hymlar inte med att övrigt riksdagsarbete inte är något för henne.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2003

I ett upplysande uttalande i Dagens Nyheter säger hon att partipolitiken inte rymmer den den feministiska dimensionen, eftersom politiken är sprungen utifrån klasser och ekonomiska orättvisor. Det är ju roande att en vänsterpartist tycker att just klasskampen är hämmande för det feministiska arbetet. Fackförbund av alla de slag har uppvaktats av Gudrun Schyman som vill ha bidrag till sitt nätverk. Det spekuleras också i att hon är på gång att starta ett feministiskt parti. Lagom då att vänsterpartiet har nominerat Gudrun Schyman till en plats i EU-parlamentet, det vore väl ett bra sätt att bli av med en potentiell utbrytardrottning. I den förvirring som råder inom vänsterpartiet, där de gamla kommunistnostalgikerna allt mer vädrar morgonluft och ungdomarna inte längre är främmande för att ansluta sig till det revolutionära lägret, så skulle säkert ett feministparti snabbt kunna få luft under vingarna. Gudrun Schyman vet att överleva affärer av alla de slag och kan säkert blomma ut igen som politisk frontfigur. Hon var den som moderniserade vpk och gjorde kamrat 4 procent till en synlig kraft i svensk politik, ironiskt nog hjälpt av östblockets ras. När vänsterpartiet nu åter har letat sig in i återvändsgrändens land så finns alla chanser att göra om trolleritricket i ny kostym. Men att ett nytt feministiskt parti skulle kunna samla sympatisörer från vänster till höger är däremot mer osannolikt. En liberal feminist har en helt annan syn och analys av hur kvinnan ska uppnå sin rättmätiga ställning i samhället. Fast en sak står klar: Ingen bör underskatta Gudrun Schymans förmåga.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons