Nyheter

Ultimativt, Sahlin

Nyheter • Publicerad 27 februari 2009

Det blev ingen bred blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken. I förrgår avslutades samtalen mellan opposition och regering i förtid.

Inte helt oväntat föll frågan på kärnkraften. Enligt näringsminister Maud Olofsson (C) var orsaken att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte kunde ge besked om ifall de kan gå med på att bygga nya kärnkraftverk. "Efter att ha suttit i fem möten och svarat på, jag vet inte hur många, frågor och gett underlag på alla områden så har vi i dag gjort bedömningen från vår sida att det inte är meningsfullt att fortsätta de här diskussionerna", sade hon till Ekot efter beskedet att samtalen var över. Miljöpartiets Peter Eriksson hycklade inte heller om vad som orsakat haveriet: "Vi uppfattar det som att Maud Olofsson och regeringen nu kommit med det ultimatum som vi egentligen har förväntat oss hela tiden", sade Eriksson till TT när sammanbrottet blivit känt.

Socialdemokraternas representant Thomas Eneroth lade också skulden på regeringen: "Men vill man inte lyssna så hör man inte, och det är uppenbarligen det som är Maud Olofssons ursäkt. Jag konstaterar att det är regeringen som har brutit samtalen i ett läge där vi var fortsatta engagerade i att förhandla, eftersom vi ser nödvändigheten i en bred överenskommelse", sade han till Ekot i går.

Kärnkraften riskerar att splittra Socialdemokraterna på samma sätt som oenigheten om EU förgiftat partiet och omöjliggjort för Socialdemokraterna att gå vidare. Förra veckan konstaterade en undersökning av Synnovate att 44 procent av partiets sympatisörer var för att nya kärnkraftsreaktorer byggs. 33 procent var emot. Enligt Synnovate är opinionen för nya ersättningsreaktorer kompakt. 62 procent av befolkningen är för, och bara 28 emot. Majoriteten gäller för såväl män som kvinnor och för alla borgerliga partier plus Socialdemokratin. Bara V och Mp har fortfarande en majoritet av sympatisörer som är emot.

Genom att samtalen nu avbryts riskerar Sahlin att utmana starka krafter inom sitt parti. Stridbara fackförbund som Pappers, med många medlemmar i den elintensiva industrin, och andra industriella fackförbund ligger på.

Var partiledaren Mona Sahlin står vet vi inte riktigt. Efter sitt olyckliga uttalande om att avskärma Sverige från Europas elmarknad har det varit tyst och hon har låtit Eneroth representera partiet vid samtalen med regeringen. Det kan ge henne lite svängrum att manövrera ut det hörn hon och hennes parti hamnat i i kärnkraftsfrågan.

Vilket kan behövas. De två reaktorer som stängts i Barsebäck har heller inte ersatts av förnyelsebara energislag, utan av mer kärnkraft. De kvarvarande tio reaktorerna har trimmats upp till samma produktionsnivå som tolv reaktorer uppnådde tidigare. Kärnkraftens roll som energikälla är och förblir stor i ytterligare decennier. Det har inte bara Maud Olofsson och hennes parti insett, utan även alla väljare från Socialdemokratin och hela det politiska spektrat höger därom.

Det, om något, känns nog som ett ultimatum för en partiledare med så utpräglad överlevnadsinstinkt som Mona Sahlin.

Ola Tedin är politisk redaktör på Ystads Allehanda

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.