Annons
Nyheter

Ulf Nilsson Uppvärdera yrkesutbildningarna

Nyheter • Publicerad 27 juni 2006
Ulf Nilsson (fp)
Ulf Nilsson (fp)Foto: 

Riksdagen har nu slutat och återsamlas inte förrän efter valet. Bara om något riktigt dramatiskt inträffar kallas de gamla riksdagsledamöterna in under uppehållet. Detta hände senast år 2004 efter trettonhelgen på grund av Tsunamikatastrofen. Minst hundra nya ledamöter kommer att inta sina riksdagsplatser i oktober. En del gamla avgår frivilligt och andra kommer inte att bli valda trots att de ställer upp för omval. Sådana är villkoren i en demokrati.

För mig som riksdagsledamot i opposition är valet en chans att äntligen kunna få genomföra de förslag som jag skrivit om i motioner och som för det mesta röstats ned av socialdemokraterna och dess stödpartier. Det handlar för min del mycket om en skola som tar vara på alla ungdomars begåvning och om satsning på kvalitet i högre utbildning. Men det handlar också om att äldre ska få värdigt bemötande och vård som anpassas till deras egna önskemål och behov. Det handlar även om att släppa loss initiativkraften i Skåne så att fler företag startas och så att fler får jobb.

Annons

Efter fyra år som vice ordförande i utbildningsutskottet har jag blivit allt mer övertygad om att vi bättre måste ta vara på människor med praktisk begåvning. Bristen på hantverkare och yrkeskunniga människor blir allt mer uppenbar. Därför tror jag att behovet av riktiga yrkesutbildningar kommer att vara ett hett ämne i valet.

I början av nittiotalet bestämdes att alla gymnasieutbildningar skulle leda till högskolebehörighet. Då minskade tiden för yrkesämnen och ökade för teoretiska kunskaper. Trots att till exempel dagens frisörutbildning är ett år längre än den var tidigare, har tiden för rena "frisörkunskaper" minskat. Men alla ungdomar vill inte bli akademiker. Några är skoltrötta efter nio år i grundskolan, andra är duktigare att lära med händerna. Det måste finnas utbildningar också för dem.

Hälften av ungdomarna slås ut från yrkesutbildningarna och lämnar gymnasiet utan godkänt betyg. Aldrig tidigare har så många lämnat gymnasieskolan med stympat självförtroende som i dag. Därför menar jag att det är dags att minska likriktningen av gymnasiet. Det måste också finnas yrkesutbildningar som ger gedigna yrkeskunskaper; alla vill inte bli akademiker. Det är hög tid att uppvärdera yrkesutbildningarna.

Det bästa vore att dela in gymnasieskolan i tre huvudinriktningar: en studieförberedande inriktning som leder till en studentexamen, en yrkesförberedande inriktning som leder till en yrkesexamen och en lärlingsutbildning som avslutas med ett gesällprov.

På yrkesprogrammen ska eleverna själva få välja om de vill läsa högskoleförberedande eller yrkesförberedande kärnämneskurser, och de ska alltid ha rätt att läsa in högskolebehörighet senare i livet. Om eleverna ska få gedigna yrkeskunskaper måste tiden för yrkesämnena öka på alla yrkesutbildningar. Det teoretiska innehållet ska kunna variera beroende på arbetsmarknadens krav.

Sveriges chans i den globala konkurrensen är kunskap, och framtidens arbetsmarknad kommer att kräva mer kompetens. Men för den som lämnat gymnasiet utan någon utbildning kommer arbetsmarknaden att vara ytterst begränsad. Därför är det dags att satsa på yrkesutbildningar som ger gedigna yrkeskunskaper. Ingen ska behöva lämna gymnasiet utan en bra utbildning.

Ulf Nilsson (fp) är riksdagsledamot för södra Skåne

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons