Annons
Nyheter

Tyskt val viktigt för Europa

Söndagens tyska val är en av årets viktigaste händelser i Europa. Valet till förbundsdagen avgör vem som ska regera Europas största land de kommande fyra åren.
Nyheter • Publicerad 22 september 2009

Det mesta talar för att förbundskansler Angela Merkel får förnyat förtroende. Den stora frågan är om hon kommer att regera med liberalerna, eller om hon blir tvungen att fortsätta det gnisslande samarbetet med socialdemokraterna.

Opinionsmätningarna ger det borgerliga blocket med det kristdemokratiska CDU och det liberala FDP ett stort försprång: runt 35 procent för CDU och 14 procent för FDP. Väljarstödet för det socialdemokratiska SPD ser ut att bli rekordlågt, runt 25 procent, även om stödet tycks öka.

Annons

Idag består regeringen av en blocköverskridande storkoalition mellan CDU och SPD. Det har varit ett brott mot det tidigare mönstret i tysk politik, där CDU regerat tillsammans med liberalerna, och SPD oftast tillsammans med miljöpartiet Die Grünen.

Nu vill Merkel återigen regera med liberalerna, medan SPD:s toppnamn, utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, siktar på en rödgrön regering. Att regera med vänsterpartiet Linke – en sammanslagning av de forna kommunisterna och missnöjda tidigare social­demokrater – ser han som uteslutet.

Valets två huvudmotståndare är alltså en förbundskansler och en utrikesminister som regerat tillsammans i fyra år, vilket gör valkampanjen komplicerad. Det skulle setts som oseriöst om de riktar alltför hård kritik mot ett parti de regerat med i fyra år.

Svårast är det för socialdemokraterna. Med sina låga opinionssiffror behöver de hitta angreppspunkter på kristdemokraterna, men utan att kritisera en reg­ering som de själva sitter i. Det brukar vara lättare att bedriva oppositionspolitik än att själv regera och ta ansvar, men inte både och!

Många väljare tycker att SPD:s profil efter flera års regerande med CDU blivit otydlig. Eftersom regeringen varken kunnat bedriva uttalat socialdemokratisk eller kristdemokratisk politik, finns det få tydliga politiska framgångar som SPD kan framhäva. Därför har Steinmeier i större utsträckning ägnat sig åt att varna för att en borgerlig valseger skulle öka samhällsklyftorna än åt att föra fram det egna partiets förslag.

Inte heller CDU kan gå för hårt åt sin nuvarande regeringspartner. Men CDU kan i mycket höge grad förlita sig på sin kanslerkandidats popularitet. Merkel ansågs länge som grå och tråkig, men med åren har detta förvandlats till en styrka. Idag anses hon seriös och pålitlig, och är idag mer populär än sitt parti.

Valet i Tyskland är betydelsefullt även för resten av Europa. Vem som styr Tyskland spelar stor roll, inte minst för hur EU väljer att tackla svåra frågor som den ekonomiska krisen och den framtida energi- och klimatpolitiken.

Mattias Karlsson
Marianne Ekdahl
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons