Annons
Nyheter

Tullens neddragningar obegripliga

Nyheter • Publicerad 1 februari 2008

ººTullverket presenterade den 29 januari 2008 ett åtgärdsförslag för sin framtida verksamhet.

Syftet är att organisera sig på ett sätt som skapar förutsättningar för en effektiv verksamhet.

Annons

Antalet anställda minskas med 300 i hela landet, varav 130 anställda beräknas kunna sluta mot pensionsersättning eller sluta av andra skäl. Kvar blir 170 personer som måste sägas upp.

För Skånes del innebär förslaget att 32 anställda sägs upp, samtliga inom brottsbekämpningen i Trelleborg.

Trots höjda anslag från riksdagen lägger Tullverket således ett eget förslag på neddragningar i sin verksamhet. Myndigheter har självfallet en skyldighet att använda sina anslag på bästa och effektivaste sätt, men åsikterna vad som är bästa sätt går ibland isär.

Tullverket är Sveriges främsta utpost för brottsbekämpningen. Genom att dess personal står och bevakar våra gränser kan narkotika, dopningsmedel, vapen etc. förhindras från att komma in i vårt land med tragiska händelser som följd.

Genom att Tullverket redan motar de kriminella vid grinden eller i vårt fall vid gränsen, så underlättas polisens arbete väsentligt. Listan kan göras lång med många goda exempel på det fina brottsbekämpande arbete som Tullverket dagligen genomför. Tullverket i södra Sverige står till exempel för nästan 85 procent av den mängd narkotika som beslagtas totalt i hela landet. Åtskilliga internationellt kriminella organisationer har fått sin verksamhet förstörd eller kraftigt påverkad av det effektfulla arbetet från Tullverkets sida.

Sedan hösten 2007 deltar Tullverket aktivt tillsammans med åtskilliga andra myndigheter i den nationella mobilisering mot den organiserade brottsligheten som justitieminister Beatrice Ask startat. Syftet är att våra brottsbekämpande myndigheter och även andra myndigheter skall samverka i större mån för att komma åt den organiserade brottsligheten.

Sedan våren 2008 ingår även Tullverket i en speciell styrgrupp, under ledning av justitiedepartementet, som skall säkerställa att mobiliseringen mot den organiserade brottsligheten får ett snabbt och grett genomslag.

För att kunna förhindra att narkotika, vapen, doping med mera kommer in i vårt land krävs att vi faktiskt har personal ute vid våra gränser. Riktiga personer som stannar fordon och upptäcker smugglingsförsök. Vi behöver utredare, spanare och analyspersonal som kan göra bra utredningar som i sin tur kan leda till att gärningsmännen bakom brotten kan åtalas. Därigenom kan kriminella organisationer verkligen skadas eller t.o.m. tillintetgöras. En minskning av den aktiva personalstyrkan rimmar därmed illa med målen för verksamheten.

Alliansen genomför den största satsningen någonsin på rättsväsendet. Krafttag mot brottsligheten, skarpare påföljder och en mer effektiv brottsbekämpning är ledorden.

Tullverket, som ligger under finansdepartementets ansvarsområde, är en mycket viktig del i denna satsning. Då beslag som Tullverkets personal gör vid våra gränser har en direkt påverkan på det arbetet som andra myndigheter måste utföra.

Annons

Hur många arbetstimmar ett beslagtaget parti narkotika på Öresundsbron skulle spara för polisen inne i landet kan vi bara gissa oss till. Det faktum att det räddar ett par ungdomar från att gå ner sig i narkotikaträsket är definitivt inte heller fel. Med tanke på Tullverkets effektiva brottsbekämpning och det faktum att Tullverket är djupt engagerade i regeringens satsning mot den organsierade brottsligheten, så är eventuella uppsägningar inom Tullverkets brottsbekämpning synnerligen olyckliga och svårbegripliga.

Anders Hansson (m)

riksdagsledamot

justitieutskottet

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons