Annons
Nyheter

Trellesossarnas förnyelse

Trellesossarnas inställning till nytänkande är: nej tack. Valprogrammet förklarade det elände som privat profit i den skattefinansierade sektorn påstås ställa till med. Lars Ohly skulle uppskatta formuleringarna.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2004

För de ledande lokala ideologerna verkar det vara viktigt att ha dessa slagord att skrämma valkåren med. Det funkar möjligen på de redan frälsta. I tider när väljarna blir mindre och mindre partitrogna och i takt med att Trelleborgs befolkning växer och de gamla bindningarna inte finns kvar, så kommer den strategin att falla samman. I stället för en modern och lyssnande socialdemokrati har Trellesossarna skapat bilden av sig som nostalgins och trångsynthetens försvarare. I Sverige, Skåne och Trelleborg kommer kraven på de offentligt finansierade tjänsterna att öka. Samhället kommer att tvingas till att tydligt ange vad som ska bekostas av skattemedel och vad som måste lösas på annat sätt. Östergötlands landsting, med ett hårt pressat men realistiskt och framåttänkande socialdemokratiskt landstingsråd, Paul Håkansson, har skakat om Sverige med att svart på vitt göra en prioriteringslista över vilka insatser landstinget tar på sig. Vi kommer att få se mer av liknande åtgärder, och garanterat mer drastiska än östgötamodellen. Det kan verka skrämmande, men i grund och botten handlar det om att rädda välfärden, att se till att de som behöver hjälp verkligen får det. Allt fler medborgarna kommer att ställa högre krav på inflytande över hur skattepengarna man betalt in används, och kommer inte att acceptera att bli betraktade som omyndiga. Det kommer att bli tydligt också i Trelleborg. Alternativen inom barnomsorg och skola blir fler, och precis som Trellesossarna accepterat kooperativen så kommer de tvingas att acceptera privata förskolor och skolor inom kommungränsen. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta och vilka som sitter vid makten när det sker. När den svenska grundlagen nu är uppe till diskussion och det tidigare så demokratiskt självklara proportionella valsystemet på allvar utmanas av majoritetsvalsvarianten i debatten, så finns det på kommunal nivå minst lika viktiga möjliga förändringar. Ett första steg mot att stimulera den lokala demokratin vore att införa skilda valdagar. I dag slår riksdebatten och vissa partiledares genomslag eller bakslag igenom väldigt mycket på kommunnivå. Fråga folkpartister och moderater! Med en valdag för kommuner och regioner och en för riksdagen så skulle de lokala profilerna vässas och kraven på såväl en Trellesossarnas förnyelse som på ett oppositionellt alternativ komma att öka. Det skulle behövas. Minsann.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons