Annons
Nyheter

Trellesossar lever i förgången tid

Socialdemokraterna i Trelleborg har en hemsida på internet. Den är ungefär lika uppdaterad som arbetarekommunens politik.
Nyheter • Publicerad 9 december 2003

Nåja, här finns åtminstone ett handlingsprogram som är så färskt som mars 2002. För sossarna i Trelleborg är orden privatisering och vinst bland de fulaste som finns. Därför slår man också fast att det minsann inte ska drivas skola, vård och omsorg i privat regi i denna kommun. Möjligen kan kollektiv tolereras, men det där hemska med vinst vill man inte veta av. Överallt där äldreomsorg lagts ut på entreprenad har det blivit både sämre och dyrare slår man fast. Privatiseringar av offentlig verksamhet har varken medfört minskad byråkrati eller kortare köer, bättre service, eller gett personalen bättre villkor, heter det. Men är det sant? Nej. Det finns ingenting som tyder på det. Undersökningar från vårdsektorn visar tvärtom att patienterna är mer nöjda med privata vårdgivare, de anställda trivs bättre och sjukfrånvaron bland dem är lägre än hos de offentliganställda. (Vårdförbundet och Svenskt näringsliv intervjuade 500 sjuksköterskor anställda hos offentliga vårdgivare och 500 anställda hos privata vårdgivare, Rapporten Något intressant håller på att hända, Svenskt näringsliv, februari 2003). Kostnaderna ökar inte. Kvaliteten ökar däremot. Medborgarna och de anställda får mer inflytande och blir nöjdare. Det samma gäller skolan. Överst på Trelleborgssossarnas handlingsprogram står att man vill göra skolan i Trelleborg till en av de främsta i landet. Det är en lovvärd ambition. Särskilt som just socialdemokraterna under sin obrutna maktperiod så uppenbart har misslyckats med att uppnå den. Det är andra skånska kommuner, som Lomma, Staffanstorp och Svedala som toppar lärarförbundets rankning över bästa skolkommuner i Sverige. Betygsstatistiken från årskurs nio och andelen behöriga till gymnasiet brukar också ge Trelleborg en plats långt ned på listan. Ett sätt att förbättra den positionen vore att ge föräldrarna mer inflytande, och välkomna konkurrens inom skolområdet. Konkurrens är nämligen bra för konsumenten, oavsett om det gäller varor eller tjänster, och oavsett om det betalas av privata pengar eller går via skattsedeln. Handlingsprogrammet från socialdemokraterna är snarare ett dokument över decennier av misslyckad politik. Man vill ha Sveriges bästa skola, inte den man har skapat. Man vill ha E 6-utbyggnad och pågatåg, men har inte lyckats få hit investeringarna. Man vill ha den modernaste barn- och äldreomsorgen, men behåller en gammal struktur. Man vill utveckla det lokala näringslivet, men avslöjar samtidigt sin oförståelse för att vinst är en drivkraft att välkomna. Man vill öka jämställdheten, men producerar en politik som låser in kvinnorna i en offentlig sektor. Trellesossarna ser inte att människor är kapabla att bestämma själva över sin vardag, Trellesossarna ser inte att världen har förändrats, Trellesossarna ser inte att det är dags för en ny politik.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons